Verhalen
Michel Weijerman, Kinderarts:

“Je krijgt hier samen met collega’s en andere mensen mogelijkheden om écht iets te doen”

Michel Weijerman is kinderarts en dé autoriteit in Nederland op het gebied van Downsyndroom.

Waarom werk jij in de zorg?

Het is een vraag waar ik eigenlijk nooit bij heb stilgestaan. Als ik zou zeggen dat ik graag mensen wil helpen dan zou dat een ontzettende cliché zijn. Maar ik heb een doorgroei gemaakt naar kinderarts omdat het mij prikkelde en dat merkte ik tijdens mijn coschappen. Kinderen kunnen heel ziek zijn, maar hebben een ontzettend herstelvermogen. En het mooie aan werken met kinderen is dat ze echt zichzelf blijven. Dat vind ik heel fijn. Ze zijn wie ze zijn, stellen de moeilijkste vragen en zeggen spontaan waar het op staat. Heerlijk die open communicatie en directheid van kinderen.
Ik vind het ook mooi om te zien hoe ik kinderen beter kan maken. Niet alleen met de kennis die ik heb, maar ook met de omgang met kinderen. Het aspect om kinderen te bewegen in het verbeterproces is een uitdagend geheel. Dat vraagt weer hele andere kwaliteiten.
Waar ik goed in ben is werken met kinderen die Downsyndroom hebben. Als je werkt met kinderen dan moet je altijd geduld hebben en bij kinderen met Downsyndroom moet je twee keer zoveel geduld hebben. Je kan niet gelijk iets willen, het is een proces.

Wat maakt jouw afdeling leuk om te werken?

Ik werd in 2009 benaderd door een headhunter om hoofd van de kinderafdeling te worden. Dat interesseerde mij, omdat ik de uitdaging kreeg om de afdeling op te bouwen én de specialisatie kinderen met Downsyndroom een plek te geven. Ik was toen al landelijk expert voor kinderen met Downsyndroom en hier kon ik mijn expertise voortzetten. Dat was voor mij interessant. Ik kreeg de kans en het vertrouwen om er iets van te maken. Door vooral te kijken naar de dingen die er wel waren en door te focussen op de toekomst heb ik iets moois kunnen opbouwen. Dat is natuurlijk niet altijd even leuk en makkelijk geweest tijdens de fusies. Daar ben ik ook heel eerlijk in, maar de fusie heeft ook nieuwe mogelijkheden geboden. Ik kon meedenken over de structuur van de organisatie en richting geven aan de nieuwe koers van Alrijne. En met de nieuwe collega’s kon ik uitbreiden naar een grotere afdeling. Dat staat nu. We werken met een leuke groep kinderartsen en kunnen goed met elkaar overweg. Onze ideeën worden serieus genomen, het is een omgeving waar je je vak echt goed kunt uitoefenen en je ambities kunt laten groeien. Een mooi voorbeeld daarvan is de publieksprijs: de Pablo Award. Dit laat zien dat je mogelijkheden krijgt om echt iets te doen met de collega’s en anderen om je heen. Voor mij is Alrijne prettig kleinschalig met korte lijnen, maar groot genoeg om een professionele zorgorganisatie te zijn. Een warme professionele zorgorganisatie waar we samen met elkaar goede gezondheidszorg leveren. Dat maakt dat ik het nog steeds naar mijn zin heb.

Wat is mijn meest memorabele moment?

Ik heb een leuke anekdote van vorige week. Een van mijn patiëntjes kwam voor controle met zijn moeder en opa. Ik kende zijn vader wel, maar zijn moeder en opa niet. Het jongetje zei: "Ik ken jou wel, jij hebt mij beter gemaakt". Dat vind ik zo mooi!

Zou je anderen aanraden om bij Alrijne te komen werken?

Jazeker! We hebben roerige tijden gehad, maar ik merk gewoon dat we door willen. Er is weer een goede flow. Samen met alle kundige collega’s zijn we goed bezig met de gezondheid van kinderen. Met ons hart op de juiste plek hebben we een gezamenlijk doel. We hebben de ambitie om de beste tweedelijns zorg in de regio te bieden!

Vragen over werken bij Alrijne?

Vragen over werken bij Alrijne?

Neem contact met ons op via 071 517 8002 of hrm@alrijne.nl