Verhalen
Joke en Marije, Dialyseverpleegkundige:

“Onze afdeling is soms net een tweede thuis voor patiënten. Je bouwt echt een band met ze op!”

Wat maakt jouw afdeling zo leuk om te werken?

Joke: "De dialyse afdeling is heel anders dan alle andere afdelingen in het ziekenhuis. Het is chronische zorg, dus mensen komen voor een lange periode zo’n 3x in de week dialyseren. Zij zitten dan zo’n 4 uur aan de machine. Je bouwt echt een band met deze mensen op! Alrijne voelt voor patiënten soms als een tweede thuis. Ze zien ons soms meer dan hun eigen familie! Wij hebben ook relatief veel tijd voor onze patiënten. Iedere dialyseverpleegkundige draagt de zorg voor 3 tot 4 patiënten. Dat is een groot verschil met een gewone verpleegafdeling!"

Marije: "Het technische aspect van het vak spreekt mij ook erg aan. Je werkt met een dialysemachine, waarbij allerlei behandelmogelijkheden mogelijk zijn. We kijken per behandeling wat de patiënt nodig heeft en passen de machine hierop aan.

"Verder hebben we allemaal een eigen aandachtsgebied", zegt Marije, "bijvoorbeeld het voorbereiden van een transplantatie of het traject begeleiden zodat thuis kunnen dialyseren." Joke: "Dat zorgt niet alleen voor een leuke afwisseling op de dag, maar ook voor verdieping in je vak!"

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

Sommige mensen denken wel eens dat het werk op de dialyse afdeling saai is, vertelt Marije. "Het tegendeel is waar! Het is echt niet zo dat wij alleen patiënten aansluiten op de dialysemachine, 4 uur wachten en klaar. We zijn continu bezig met het observeren van patiënten, signaleren van mogelijke problemen en hierop inspringen." Joke: "We dialyseren ook in acute situaties, bijvoorbeeld op de Intensive Care of bij de hartbewaking. Deze mensen worden vaak voor het eerst geconfronteerd met hun falende nieren. Heel heftig!"

Wat is jouw meest memorabele moment in jouw werk bij Alrijne geweest?

Eén keer per jaar komt op onze afdeling de Dani Elden Stichting om onze patiënten te verwennen. Joke: "Ik krijg daar echt kippenvel van! Als ik onze patiënten helemaal opgetut zie liggen na een massage of manicure. Dan zie ik dat ze genieten tijdens het dialyseren."

Marije: "Sommige patiënten krijgen een nieuwe nier. Het is geweldig om hen weer terug te zien na een transplantatie. Zij voelen zich dan gelijk zoveel beter en dat is ook te zien!"

Waarom is het zo leuk om als dialyseverpleegkundige in Alrijne te werken?

Op onze afdeling wordt veel voor patiënten georganiseerd, vertelt Marije. "Zo hebben we bijvoorbeeld themaweken over voeding. Als nierpatiënt moet je extra opletten wat je binnenkrijgt aan bijvoorbeeld eiwitten, vocht of zout. Tijdens een themaweek komt de diëtiste dan een spel doen en zo herhalen we op een leuke manier de theorie voor patiënten."

Vragen over werken bij Alrijne?

Vragen over werken bij Alrijne?

Neem contact met ons op via 071 517 8002 of hrm@alrijne.nl