Verhalen
Hajar Jafjaf & Maike de Vink, Medisch ondersteunend:

“We hebben een spontaan en jong team en er is heel veel afwisseling in de werkzaamheden.”

Hajar Jafjaf en Maike de Vink werken beiden als apothekersassistent bij de poliklinische apotheek. Meestal werken ze op locatie Leiden, maar ze zijn ook wel eens bij de apotheek in Alrijne Leiderdorp te vinden.

Waarom werken jullie in de zorg?

Hajar: "Als kind wilde ik het liefst mode-ontwerpster worden. Daarna heb ik me breed georiënteerd en heb zelfs een keuzevak horeca gevolgd. Maar op een gegeven moment sprak de zorg mij aan en moest ik alleen nog een keuze maken tussen doktersassistent of apothekersassistent." Haar collega Maike vertelt: "Ik wilde altijd wel graag mensen helpen, maar ik kan echt niet tegen bloed of mensen die flauwvallen. Als apothekersassistent ben ik wel bezig met patiënten, maar niet met verpleegkundige zorg."

Wat maakt jouw afdeling zo leuk om te werken?

Hajar: "We hebben een spontaan en jong team en er is heel veel afwisseling in de werkzaamheden. De ene dag doe je opnamegesprekken met patiënten om hun medicatieoverzicht door te nemen voordat ze geopereerd worden. De volgende dag sta je achter de balie. Mensen denken wel eens: ‘geef mij maar m’n doosje pillen en ik ben weg’ maar wij doen van alles voordat we medicatie meegeven. Zo checken we in het patiëntendossier bijvoorbeeld of er allergieën zijn en of je verschillende medicijnen tegelijk in mag nemen. Als alles klopt lopen we naar onze medicatierobot. Die zoekt precies het juiste doosje uit en natuurlijk dubbelchecken we dit dan voordat we het meegeven."

Wat is jouw meest memorabele moment in jouw werk bij Alrijne geweest?

Maike: "We krijgen regelmatig complimenten, bijvoorbeeld dat we iets goed hebben uitgelegd of dat we patiënten snel hebben geholpen. Dat geeft een fijn gevoel! Als je bij ons in de wachtkamer een nummertje trekt, staan er 3 smilies op waarop patiënten kunnen aangeven hoe goed ze zijn geholpen. De nummertjes met positieve smilies bewaar ik altijd! Nou ja, aan het einde van de dag gooi ik ze wel weg hoor. Maar mijn collega bewaart ze allemaal 😊."

Hoe ziet een werkdag als apothekersassistente eruit?

Hajar: "Dat hangt compleet van je taken af van die dag. Je kunt achter de balie staan, pre-operatieve gesprekken hebben met patiënten of je draagt de zorg over de complexe medicatie van die dag. Dan moet je bijvoorbeeld chemopillen klaarzetten. Maike vult aan: "Dat is het leuke van werken in een ziekenhuis: je hebt te maken met complexere zorg dan in een openbare apotheek. Zo moeten we bij de chemopillen ook extra uitleg geven, bijvoorbeeld over het gebruik van handschoentjes bij de medicatie-inname en het extra schoonmaken van het toilet."

Waarom is het zo leuk om als apothekersassistent bij Alrijne te werken?

Hajar en Maike werken allebei bij de poliklinische apotheek: waar patiënten langskomen om medicijnen op te halen. In het ziekenhuis is ook een klinische apotheek. Daar worden de medicijnen ook klaargemaakt. Zij zijn vaak bezig met chemische stoffen en werken in beschermende kleding. "Heel misschien maak ik nog wel een keer de overstap" zegt Hajar. "Maar op onze afdeling krijg je ook alle ruimte om je te ontwikkelen. Zo heb ik bijvoorbeeld al cursussen gevolgd over medicatie voor mensen met nierfalen en medicatie voor kinderen. Bij dit soort kwetsbare groepen moet je extra goed opletten!"

Vragen over werken bij Alrijne?

Vragen over werken bij Alrijne?

Neem contact met ons op via 071 517 8002 of hrm@alrijne.nl