Vragen over werken bij Alrijne?
Neem contact met ons op via 071 517 8002 of hrm@alrijne.nl
Hoi Nicky, wil je iets over jezelf vertellen?
Ik ben Nicky van der Voort en ik ben 24 jaar oud. Ik ben sinds zes jaar werkzaam bij Alrijne. Ik ben hier begonnen toen ik BBL deed op het ROC Mondriaan. Hiervoor heb ik eerst een jaar op de afdeling Chirurgie gewerkt en toen een halfjaar op de afdeling Neurologie. Het laatste halfjaar van mijn opleiding kwam ik op de Kinderafdeling terecht. Hier werk ik ondertussen al vier jaar en ik ben sinds twee jaar gespecialiseerd verpleegkundige.
Waarom heb je gekozen voor een baan in de zorg?
Dat is eigenlijk heel makkelijk haha. Sinds ik kon praten heb ik altijd al gezegd dat ik met kinderen wilde werken in een ziekenhuis. Ik heb eigenlijk nooit iets anders gewild. Deze droom is mij altijd bijgebleven. Verder vind ik de sfeer in het ziekenhuis en het afwisselende werk wat je in de zorg hebt heel fijn. Het zorgen voor mensen is iets wat goed bij mij past.
Wat vind je het leukste aan je functie?
Vooral de creativiteit vind ik heel leuk. Bij kinderen heb je heel wat nodig om handelingen voor elkaar te krijgen. Als je bijvoorbeeld tegen kinderen zegt dat je hun bloeddruk komt opmeten kijken ze je heel verbaasd aan. Hiervoor moet je creatief kunnen zijn en bijvoorbeeld zeggen: ‘ik kom even je spierballen opmeten’. Ook de onvoorspelbaarheid bij kinderen vind ik heel leuk. Als je een verhaal vertelt weet je nooit hoe kinderen daarop reageren want het is altijd anders. Hier moet je goed op kunnen anticiperen. Verder vind ik het meenemen en begeleiden van ouders uitdagend. Ouders zijn heel belangrijk tijdens het ziekteproces van een kind.
Welke kwaliteiten heb je nodig voor het uitoefenen van je functie?
Als kinderverpleegkundige moet je vooral geduldig, creatief en sociaal zijn. Je moet niet bang zijn om contacten te leggen met zowel de kinderen als de ouders. Ook moet je voor een groep collega’s met kinderen durven spelen want dat hoort er echt wel bij. Verder is het fijn als je inlevingsvermogen hebt en serieus een gesprek aan kan gaan met de ouders van het kind. Het werk op de afdeling is heel afwisselend, omdat wij elk specialisme verzorgen en dus heel veel verschillende ziektebeelden en kinderen met verschillende leeftijden op onze afdeling krijgen. Wij weten per leeftijdscategorie wat kinderen nodig hebben en houden hier rekening mee. Het is dus ook zeker fijn als je flexibel bent.
Je hebt het afgelopen jaar op Aruba gewerkt als kinderverpleegkundige. Waarom heb je hiervoor gekozen?
Ik wilde zelf heel graag een keer in een ziekenhuis in het buitenland werken. De reden hiervan was vooral om te kijken naar de verschillen qua cultuur en werkwijze. Ik wilde vooral meemaken wat de grote verschillen zijn vergeleken met Nederland. Het idee dat dit het enige ziekenhuis op het eiland is en dus alle ziektebeelden hier binnenkomen, klonk erg uitdagend voor mij. Ook wilde ik de uitdaging aangaan om niet in je vertrouwde omgeving te wonen maar gewoon even helemaal ergens anders. Ik was nog nooit op Aruba geweest en uiteindelijk kwam dit op mijn pad en ben ik daar dus terechtgekomen.
En Alrijne bood je die mogelijkheid?
Ja, ik wilde zelf heel graag een paar maanden weg maar waar ik heen wilde wist ik nog niet precies. Voordat ik alles ging regelen heb ik aan mijn teamleider gevraagd of dit mogelijk was. Daarbij gaf ze gelijk aan dat dit mogelijk moest zijn en dat dit juist mooi en goed was voor mijn ervaring. Uiteindelijk heb ik er zelf voor gekozen om zeven maanden naar Aruba te gaan en onbetaald verlof te nemen.
Wat heb je voor nieuwe dingen geleerd op Aruba?
Ik ben gewend dat we prematuren opvangen vanaf 32 weken oud, maar op Aruba vang je ook baby's op die bijvoorbeeld pas 24 weken oud zijn. Doordat er op Aruba maar één ziekenhuis is moet je alle kinderen opvangen die binnenkomen. Dat maakte het werk daar super leerzaam. Op Aruba moesten we zorg verlenen aan kinderen op de IC, dat was ook nieuw voor mij. Het ziekenhuis op Aruba is relatief nieuw. De apparatuur is daar wel wat verouderd vergeleken met hier waardoor je ook wat creatiever moet zijn omdat je daar niet over allerlei apparaten beschikt. En omdat het een eiland is, is helaas niet alles op voorraad en kan het zomaar zijn dat je daar een aantal dagen/weken op moet wachten. Helaas is dit met medicatie ook zo, dus dan is het uitrekenen voor hoeveel uur er nog medicatie genoeg is.. Best even wennen dus!
Wat zijn de grootste verschillen tussen het werk op Aruba en het werk bij Alrijne?
Het beleid is voor sommige ziektebeelden anders. Je merkt dat het ziekenhuis op Aruba veel samenwerkt met Colombia. De artsen hebben daar ook echt wel een hele andere kijk op sommige ziektebeelden en behandelingen. Dit was voor mij soms best lastig, je bent te gast en komt hier niet om de zorg te veranderen naar de richtlijnen zoals in Nederland. Ik kon dit over het algemeen wel goed loslaten gelukkig. Wat ik verder een groot verschil vond is dat de kinderen daar heel vrij zijn opgevoed. Als we hier bij Alrijne een behandeling moeten doen bieden sommige kinderen veel weerstand. Daar zijn de behandelingen bij kinderen over het algemeen veel makkelijker uit te voeren. Een nog groter verschil is dat bij Alrijne alles volgens protocol gaat. Op Aruba zijn de protocollen er wel maar worden ze niet zo strikt nageleefd als hier. Wat betreft de mentaliteit gaat op Aruba alles lekker rustig aan en hier bij Alrijne gaat de zorg altijd door en blijft iedereen echt wel hard werken.
Keek je ernaar uit om weer bij Alrijne te gaan werken?
Ja, uiteindelijk wel. Toen ik op Aruba zat vond ik het lastig om me te bedenken dat ik weer naar huis moest. Maar ik heb hier bij Alrijne echt een super fijn team en de afdeling is echt heel leuk dus daar had ik ook weer zin in. Hier heerst een hele huiselijke sfeer op de afdeling.
Neem contact met ons op via 071 517 8002 of hrm@alrijne.nl