Vragen over werken bij Alrijne?
Neem contact met ons op via 071 517 8002 of hrm@alrijne.nl
Hoi Geke, wil je jezelf voorstellen?
Mijn naam is Geke, ik ben 30 jaar en ik woon in Zoeterwoude samen met mijn vriend, mijn zoontje en twee katten. Ik werk als anesthesiemedewerker bij Alrijne en ik kom iedere dag op de fiets naar mijn werk. Dit jaar werk ik precies tien jaar bij Alrijne.
Wat is je functie?
Ik heb hier de opleiding tot anesthesiemedewerker gevolgd en ik ben sinds 2018 gediplomeerd anesthesiemedewerker. Dat doe ik met ontzettend veel plezier.
Hoe lang duurt de opleiding tot anesthesiemedewerker?
De opleiding ‘leerling anesthesiemedewerker’ duurt drie jaar.
Heb je altijd al willen werken in de zorg en hoe kwam je bij Alrijne terecht?
Als kind nog niet, maar ik ben wel opgevoed met de gedachte: ‘ga iets doen wat je leuk vindt, maar ook iets waar je werk in kunt vinden’. De zorg vond ik vanaf de middelbare school interessant en ik ben daarna de HBO-Verpleegkunde (HBO-V) opleiding aan de Hogeschool Leiden gaan doen. Mijn laatste stage binnen de opleiding was bij Alrijne en daarna kreeg ik direct een vast contract.
Wat heb je daarna gedaan?
Ik heb eerst twee jaar als gediplomeerd verpleegkundige bij Alrijne gewerkt. Ik wilde daarna iets anders gaan doen, maar liever niet weg bij de organisatie want het beviel erg goed hier. Zodoende kwam ik bij de anesthesie uit.
Wat maakte dat jij enthousiast werd over het vak van anesthesiemedewerker?
Tijdens mijn opleiding heb ik de minor infectieziekten gedaan en daarvoor heb ik drie maanden onderzoek mogen doen op de operatiekamers van het Erasmus MC. Het vak anesthesie leek me toen al een interessant vakgebied binnen de OK. Het is een heel technisch vak. Je bent veel bezig met klinisch redeneren. Dit houdt in dat je goed leert waarnemen. Je vangt signalen op bij patiënten en geeft die door aan de anesthesioloog en gaat ook na wat de oorzaken kunnen zijn van de waargenomen situatie bij de patiënt. Dus je ziet bijvoorbeeld iemand die moeite heeft met ademhalen en bedenkt: waar komt dat door?
Hoe ziet de werkdag van een anesthesiemedewerker eruit?
Als ik bij de fietsenstalling van het ziekenhuis aankom is het 7:20 uur. Ik kleed me om in de kleedkamer en krijg een blauw ‘OK pak’ aan. Van ons wordt verwacht dat we om 07:30 uur omgekleed en al klaar zitten in de koffiekamer voor de gezamenlijke dagbriefing. De floormanager van de dag doet deze briefing. Hierin wordt o.a. de dagplanning besproken. We horen dan op welke operatiekamer we die dag ingepland staan en of er zieke collega’s zijn.
Wat doe je na deze gezamenlijke briefing?
Dan pak ik de opiaten en neem ze mee naar de operatiekamer waar ik ingepland sta en bereid de anesthesie voor. Ik begin met het testen van het beademingstoestel. Vervolgens neem ik de screenings door van de patiënten die deze dag langs zullen komen. Ik kijk wat ze mankeren en of ze eerdere operaties hebben meegemaakt en of de anesthesie destijds goed ging. Ook kijk ik naar de anesthesietechnieken (ruggenprik of narcose) welke gebruikt worden en ik bereid de medicatie voor. Deze voorbereiding duurt vaak een minuut of twintig.
Komen hierna de eerste patiënten?
Nee hierna komt eerst de operateur binnen (bijvoorbeeld de chirurg, de gynaecoloog, de orthopeed of de uroloog) met operatieassistenten. Je spreekt samen met het ‘team van de dag’ (operateur, ok assistenten en de anesthesiemedewerker) samen de dag door voor deze specifieke operatiekamer
Haal jij de patiënt vervolgens zelf op?
Ja ik loop dan om 8:00 uur of om 8:10 uur naar de ‘holding’. Hier krijg ik een overdracht van de ‘holding verpleegkundige’ die de patiënt heeft ontvangen. Hij/zij vertelt mij of er nog bijzonderheden uit de screening zijn gekomen. Dan neem ik de patiënt mee en hangt het van de operatie af hoe lang we voor de patiënt gaan zorgen. Tijdens de gehele operatie ben ik hierbij aanwezig. Nadat de patiënt in slaap is of de ruggenpik heeft, verlaat de anesthesioloog de operatiekamer. Ik bewaak gedurende de hele operatie de patiënt. Daarbij let ik op de ademhaling, bloeddruk, hartslag en het zuurstofgehalte van het bloed. Al deze dingen (componenten) kunnen gedurende een operatie heel erg schommelen en daar neem ik dan actie op door bijvoorbeeld medicatie toe te dienen of aanpassingen te doen in de beademing. Ik koppel dit dan later terug aan de anesthesioloog. Na de operatie breng ik de patiënt naar de verkoeverkamer en draag de patiënt over aan de verkoevermedewerker en ga direct daarna de volgende patiënt halen.
Dat klinkt als een dag vol actie en doorpakken. Heb je dan geen pauzes tussen patiënten door?
We hebben gelukkig wel pauzes en worden dan direct afgelost door een collega waardoor de operaties altijd door kunnen blijven gaan. In de ochtend en namiddag een kwartier en tijdens de lunch hebben we een halfuur pauze.
Anesthesie betekent verdoving. Hoe werkt anesthesie eigenlijk precies?
Samen met de anesthesioloog breng ik de patiënt in slaap of onder narcose. Dit doe je door medicatie toe te dienen. Op dat moment stopt de ademhaling dus je neemt de beademing over bij een patiënt door middel van een buisje die wij plaatsen (tube in het Engels, red). Dit noemen we intuberen.
Met welke patiënten heb je te maken als anesthesiemedewerker?
Stel je staat bij één specifieke specialist ingepland op een dag zoals een gynaecoloog dan betekent dat je die dag alleen met gynaecologische patiënten te maken hebt. Je begint bijvoorbeeld bij een keizersnede. De volgende dag sta je bijvoorbeeld bij KNO en heb je te maken met compleet andere patiënten en operaties. Vaak weten we een dag van tevoren op welk specialisme we ingepland staan de volgende dag. Je ziet dus ontzettend veel verschillende patiënten, specialismen en operaties tijdens dit werk en het is iedere dag anders.
Zijn er nog bijzonderheden qua dienstroosters?
Je doet gemiddeld 1 keer per week of 1 keer per 2 weken een bereikbaarheidsdienst. Je begint dan om 14:30 uur.
Wat zijn de doorgroeimogelijkheden als anesthesiemedewerker?
Je kunt ook andere dingen doen naast je vak als anesthesiemedewerker. Ik doe bijvoorbeeld ook pre-operatieve screenings. Dan maak je dus zelf de screeningsdocumenten op. Je zou evt door kunnen leren tot sedatie praktijk specialist. Ook kun je bijvoorbeeld opgeleid worden om reanimatietrainingen te geven.
Wanneer kijk jij met een voldaan gevoel terug op je werkdag?
Wanneer een patiënt na een zware operatie zoals een darmoperatie terugkomt van de Intensive Care. Dan moet je echt scherp en alert zijn en als je dat soort operaties met zeer zieke patiënten tot een goed einde hebt weten te brengen samen met het team. Ja dan kijk ik wel met een heel voldaan en goed gevoel terug op de dag.
Welke aspecten zijn minder leuk of zelfs zwaar aan het vak van een anesthesiemedewerker?
We doen veel keizersnedes en die hebben helaas ook wel eens een slechte afloop. Als je dan een kindje kwijtraakt of als je ziet dat een patiënt zelf overlijdt na een operatie is dat enorm heftig. Wanneer zoiets gebeurt, komen alle collega’s gelukkig snel naar je toe. ‘Joh ik hoorde dat er iets naars is gebeurd. Wil je erover praten?" hoor je dan. Wat dat betreft voelt ons team echt wel als een warm bad.
Hoe ziet het team van de anesthesiemedewerker eruit?
Er zijn in totaal ongeveer 45 collega anesthesiemedewerkers. Je werkt tijdens een operatie vaak met 2 Operatieassistenten op een kamer. Er zijn zo’n 16 anesthesiologen. Op dit moment zijn er 10 leerling anesthesiemedewerkers die we opleiden. Ik werk tijdens een dienst dus eigenlijk nooit met mijn eigen collega anesthesiemedewerkers direct samen maar toch hebben we veel contact.
In hoeverre klopte het beeld dat je van tevoren had op de Anesthesie?
Om eerlijk te zijn had ik van tevoren nog niet een heel duidelijk beeld van wat het werk precies inhield. Daarom ben ik na mijn sollicitatie bewust ook eerst een dagje mee gaan lopen. Na het meelopen wist ik wel meteen dat ik op het juiste vak had gesolliciteerd. Het beviel heel goed.
Wat zijn belangrijke kwaliteiten die je moet hebben voor dit werk?
Je moet goed zelfstandig kunnen werken en stressbestendig kunnen zijn. Ook moet je samen kunnen werken in teamverband met mensen die een ander specialisme hebben. Dus je moet af en toe ook de leiding durven nemen. Als er iets qua anesthesie niet goed gaat, moet ik wel de snijdend specialisten durven aanspreken tijdens de operatie.
Wat zou interessant kunnen zijn voor mensen die twijfelen over de opleiding tot anesthesiemedewerker?
Wat mij positief verrast heeft is hoeveel en hoe snel je verantwoordelijkheid krijgt als anesthesiemedewerker bij Alrijne. Je moet daar wel in groeien en de anesthesioloog moet daarop kunnen vertrouwen. Op het moment dat je gediplomeerd bent (dus na drie jaar, red.) had ik ook echt dat vertrouwen. Zij hadden toen ook echt zoiets van: ‘Geke die kan het, zij trekt een goed plan en daar vertrouwen we op.’. Je voelt je daar dan ook echt wel zelfverzekerd genoeg voor.
Waarom zou een iemand voor Alrijne moeten kiezen als (leerling) anesthesiemedewerker?
We hebben een relatief klein, maar daardoor wel ontzettend gezellig, team. We hebben veel borrels en veel feestjes. Het gaat allemaal heel snel bij ons. In het begin sta je als leerling samen met een ervaren anesthesiemedewerker constant 1 op 1. Op basis van jouw leercurve bouw je het vertrouwen bij ons heel snel op dat je bij steeds grotere ingrijpen zelf aan de slag kunt. Je krijgt dus snel verantwoordelijkheid en vrijheid op het moment dat je dat aankunt. Gelukkig heb je als leerling anesthesiemedewerker altijd een begeleider als back-up die jou kan helpen mocht er iets niet goed gaan. Kortom een prachtig vak van grote betekenis.
Neem contact met ons op via 071 517 8002 of hrm@alrijne.nl