Verhalen
Jeffrey en Linda, Endoscopieverpleegkundigen:

“Een mailtje naar de teamleider was genoeg om een keer mee te lopen.”

Jeffrey Kuijper en Linda Vis zijn allebei endoscopieverpleegkundige op de afdeling endoscopie. In dit gesprek stellen ze zich voor en vertellen ze over hun werk op deze bijzondere afdeling bij Alrijne.

Hoi! Kunnen jullie iets over jezelf vertellen?

Jeffrey: Ik ben Jeffrey. Ik ben 33 jaar en woon in Rijswijk. Ik heb de MBO-V opleiding BBL gedaan en kom van het Mondriaan. In november 2020 ben ik begonnen op de endoscopie afdeling. Via Linda die ik nog kende van mijn tijd als leerling hoorde ik dat de endoscopie een mooie afdeling was en ze zochten nog mensen. Op de afdeling cardiologie, waar ik toen werkte, hadden we daar nagenoeg nooit mee te maken dus mijn nieuwsgierigheid was wel gewekt. Een mailtje naar de teamleider was genoeg om een keer mee te komen lopen en op 11 oktober 2022 is alweer mijn diploma-uitreiking.

Linda: Ik ben Linda, 37 jaar en ik woon in Alphen a/d Rijn met mijn dochter. Ik werk nu 6,5 jaar op de afdeling endoscopie en zeker zo’n 13 jaar bij Alrijne. Ik was klaar met mijn opleiding en had al meerdere stages gelopen bij Alrijne. Het is een fijn ziekenhuis, niet te groot, maar toch heel interessant. Ik werk met ontzettend veel plezier op deze afdeling. Het is een ontzettend leuk en divers team. We hebben een goede mix van jong, oud, introvert en extravert.

Wat betekent het voor jou om bij een ‘niet te groot ziekenhuis’ te werken?

Jeffrey: Dat betekent dat je een welkom gevoel hebt. Je kent veel mensen in het ziekenhuis. En mensen kennen jou ook. Overal zit wel iemand die je kent.

Linda: Het voelt bijna als een tweede thuis. Ik word er echt blij van als ik weer mag werken. De sfeer in het kleine team, het werk, maar vooral ook de samenstelling van het team. We werken samen keihard, maar er is ook ruimte voor humor. Daarbij ben ik nog weleens de grappenmaker in het team en jaag ook weleens mijn collega’s op de kast - op een positieve manier dan- haha!

Jeffrey is via Linda op de afdeling komen werken: hoe ging dat?

Jeffrey: We kwamen elkaar tegen bij de kassa van het Alrijne restaurant en Linda vertelde daar heel enthousiast over haar werk. Dat het veel leuker en veel uitgebreider is dan ik misschien zou denken.

Linda: Dat klopt: het is nooit saai! Het is elke dag een mooie uitdaging om het programma rond te krijgen.

Wat ook helpt: we hebben ontzettend leuk contact met de artsen. Je krijgt echt een band met elkaar. We hebben vaak een heel ander contact met artsen dan op andere afdelingen en dit komt misschien ook wel door de omgeving en manier waarop we samenwerken in kleine multidisciplinaire teams. We hebben ook gesprekken over elkaars privéleven en dan maakt het niet uit of je arts of verpleegkundige bent.

Hoe ziet het contact met de patiënten eruit?

Jeffrey: Het is vaak wat korter contact met patiënten dan gebruikelijk in het ziekenhuis.

Linda: Het leuke is dat je ieder halfuur tot uur met een nieuwe patiënt te maken hebt. Je moet dan zorgen dat je in korte tijd een band opbouwt met ze. Mensen komen bijvoorbeeld op de afdeling door een bevolkingsonderzoek en kunnen om die reden soms best gespannen zijn. Je helpt ze dan door ze op hun gemak te stellen. Je neemt ze mee door de dag en de behandeling. Het leuke is dat je met de patiënten 1-op-1 contact hebt.

Hoe ziet jullie werkdag eruit en welke onderzoeken en behandelingen doen jullie?

Jeffrey: De werkdag begint om 8:15 uur in Leiden of in Leiderdorp. We beginnen dan met het opbouwen van de kamers en het klaarmaken van de medicatie. Om 8:30 uur is de eerste patiënt aan de beurt voor onderzoek. Dit is dan bijvoorbeeld een ‘coloscopie’, ook wel een dikke darmonderzoek, of een gastroscopie: een onderzoek van de slokdarm en maag. Ook hebben we onderzoeken van de galwegen, de zogenaamde ERCP's. Wat misschien niet iedereen weet: een klein maar toch belangrijk dagelijks onderdeel van ons werk zijn ook longonderzoeken. Daarnaast is het plaatsen van zogeheten ‘PEG-sondes’ een optie. Op het gebied van PEG-sondes is Linda overigens zeer deskundig en zij heeft zich hierin verder verdiept en gespecialiseerd. Tot een uur of 12 hebben we vaak meerdere van dergelijke onderzoeken. Om 13:00 uur begint het middagprogramma, met in Leiderdorp onder andere het spoedprogramma en het longprogramma tot 16:45 uur.

Wat zijn PEG-sondes precies?

Linda: PEG-sondes worden door de buik in de maag ingebracht voor maag- of darmonderzoek. Als een patiënt niet meer kan slikken of als de maag niet goed meer werkt door bijvoorbeeld de ziekte van Parkinson kan via de PEG-sonde medicatie of voeding gegeven worden.

Endoscopie is bij Alrijne op twee locaties: Leiden en Leiderdorp. Wat is het verschil eigenlijk?

Linda: In Leiden vindt de geplande zorg plaats. In Leiderdorp is standaard een dagdeel spoed gemixt met geplande zorg.

Wat maakt het werk op de endoscopie zo leuk?

Linda: Het hectische en het veelzijdige aspect van het werk.  Het korte, intensieve contact met de patiënt vind ik ook erg leuk. Je hebt een heel breed scala aan werkzaamheden en een ontzettend leuk en divers team. Er komen ook de gekste dingen voorbij die we soms met spoed moeten verwijderen bij mensen: van scheermesjes tot magneten en van tentharingen tot spalkjes van beugels.

Jeffrey: Voor mij is het ook het technische aspect. Je bent met je handen bezig. We voeren bijvoorbeeld zogenaamde bronchoscopieën en drainages (=vocht afnemen van de longen) uit.

Linda: We komen ook op verschillende plekken in het ziekenhuis. We komen bijvoorbeeld op de IC voor onder anderen maagbloedingen, longspoelingen of het leegzuigen van de longen. Ook op de OK doen we soms onderzoeken onder verdoving.

Hoe ziet het team eruit?

Er zijn 20 verpleegkundigen, een afdelingsassistent, een planner, een teamleider, een groot aantal secretaresses voor o.a. de poli MDL. Verder is het een heel divers, gezellig en warm team. We staan voor elkaar klaar en vangen elkaar op. We kunnen ons ei bij elkaar kwijt. We hebben afdelingsuitjes en ook spontane voorstellen in de WhatsApp groep om iets leuks te doen.

Welke aspecten zijn minder leuk?

Jeffrey: Minder leuk zijn de bereikbaarheidsdiensten, maar die horen er wel bij. We draaien gemiddeld 1 keer in de 2 weken doordeweeks een bereikbaarheidsdienst en 1 keer in de 6 tot 8 weken een heel weekend bereikbaarheidsdienst. Deze draai je naast je normale werkweek. Soms loopt het spoedprogramma ook uit en dan werk je nog even door totdat je klaar bent, ondanks dat je om 8:15 uur bent begonnen.  

Linda: We hebben af en toe echt wel te maken met acute situaties. Het klinkt misschien heftig, maar we hebben soms te maken met patiënten die bijna dood kunnen bloeden. Wij zijn degenen die op dat moment echt moeten zorgen dat die patiënt in leven blijft. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren bij een maagbloeding waarbij een bloedvat in de maag spuit. Aan de ene kant is het heftig. Aan de andere kant maakt het ons werk ook weer heel uitdagend. En zijn wij trots als team, dat de patiënt gered is.

Zijn er bepaalde innovaties of specialismen in jullie vak waar jullie enthousiast van worden?

Jeffrey: Linda heeft de eerder genoemde PEG-sondes als aandachtsveld. Zij heeft ook veel contact met patiënten die PEG-sondes hebben. Er zijn ook collega’s die andere typen onderzoeken doen: ‘Mano’s’ en ‘Mana’s’ bijvoorbeeld. Dit zijn zogeheten ‘druk-onderzoeken’. Daarnaast hebben we bijvoorbeeld ‘PH-metingen’ die de zuurtegraad in de maag onderzoeken. Dit wordt door een endoscopieverpleegkundige zelfstandig onderzocht en daarna gaat het naar een MDL-arts die er ook nog naar kijkt.

Linda: Bijna iedereen heeft zijn eigen aandachtsveld. Maar we draaien ook mee in alle programma’s. Doordat wij allemaal ons eigen aandachtsveld hebben, geeft dit verdieping en kun je naar scholingsdagen die aansluiten op jouw aandachtsveld.

Wat zijn belangrijke kwaliteiten in dit werk?

Linda: Flexibiliteit, inlevingsvermogen en empathie, stressbestendigheid zijn belangrijk. Er zijn echt wel acute situaties waar je op in moet kunnen spelen en het is fijn als je snel een band kunt opbouwen met patiënten en collega’s.

Zijn er nog bijzonderheden vwb jullie diensten?

Linda: De Weekenddiensten zijn 1 keer in de 6-8 weken.

Jeffrey: Gemiddeld werk je slechts 1-2 feestdagen per jaar.

Wat had je willen weten voordat je hier kwam werken?

Jeffrey: Ik had willen weten wat het inhield. Daarom ben ik ook mee gaan lopen. Dat is denk ik ook goed. Dat mensen die het interessant vinden en laagdrempelig hun vragen kunnen stellen en mee kunnen lopen zodat ze zelf kunnen ervaren hoe het is om hier te werken. Verder vond ik het fijn om te weten dat we op vaste tijden werken, een leuk team hebben en technisch, dynamisch werk hebben.

Sommige mensen denken dat ons werk saai en vies is. Maar dat is echt niet zo. Het is minder vies en minder saai dan je denkt. Patiënten zijn vaak goed voorbereid waardoor het werk in het echt vaak juist schoner is dan veel mensen misschien zouden denken.

Linda: We werken echt heel nauw samen als team, we rouleren en helpen elkaar heel veel. Op de verpleegafdelingen werk je soms misschien wat meer individueel op je eigen kamer.

Waarom zou iemand voor endoscopie bij Alrijne moeten kiezen?

Jeffrey: Je bent hier echt samen met een MDL-arts aan het werk. Het loopt hier allemaal wat sneller, het team is klein en het is een hecht team.

Linda: Een knus team en een fijne werkgever. We hebben soms het gevoel dat we een ‘underdog’ zijn door ons kleine team. We zitten in schaal 50 en in een hoekje van het ziekenhuis. Mensen hebben een vooroordeel dat ons werk saai en vies is, maar ze zouden hier eens moeten kijken en meelopen en ze zullen versteld staan hoe mooi en leuk de endoscopie is.

Vragen over werken bij Alrijne?

Vragen over werken bij Alrijne?

Neem contact met ons op via 071 517 8002 of hrm@alrijne.nl