Verhalen
Anita Parinussa, Verzorgende IG / Werkbegeleider:

“Ik probeer mijn plezier in het werk over te dragen.”

Anita (57) is getrouwd en heeft twee zoons en een dochter. Ze woont met haar man, twee zoons en haar hond in Alphen aan den Rijn. Bij Alrijne is ze werkzaam in Verpleeghuis Oudshoorn in een dubbelfunctie: ze werkt als Verzorgende IG en tegelijkertijd als Werkbegeleider voor leerlingen.

Dag Anita. Hoe ben je bij Alrijne en meer specifiek Verpleeghuis Oudshoorn terechtgekomen?

Toen ik voor het eerst binnenkwam op het Dorpsplein van Oudshoorn, voelde dat voor mij echt meteen als een warm bad. Inmiddels werk ik al 17 jaar met heel veel plezier in de zorg. Ik ben begonnen als ‘Verzorgende C’ en heb eerst in de thuiszorg gewerkt. Daar ben ik in contact gekomen met mensen met dementie. Dit vond ik enorm interessant en wilde daar graag meer over leren. Toen ik de vacature Verzorgende IG (VIG)/ Werkbegeleider bij Verpleeghuis Oudshoorn zag, wist ik dat dit de perfecte uitdaging was voor mij. Dat was ook best spannend, omdat de toevoeging van het vak werkbegeleider nieuw was voor mij. Inmiddels is het alweer zes jaar later en nog steeds kan ik zeggen dat ik dit werk met heel veel plezier doe! Ik geloof ook dat als je zelf plezier hebt in je werk, je dat ook kunt overdragen aan een ander!

Wat maakt jouw werk als Verzorgende IG/ Werkbegeleider zo leuk?

Ik werk zelf op de afdeling ‘Bospad 9’ en dit is een heel fijn huis om voor te werken. In totaal wonen hier acht ouderen die continu zorg nodig hebben. Als medewerker ben je eigenlijk toch te gast in het huis van deze mensen. Daarom vind ik het belangrijk om er alles aan te doen dat iedere bewoner én iedere collega zich daar thuis voelt.

Naast wat we noemen ‘de ADL’ werkzaamheden: het wassen, aankleden en eten geven, vind ik het ook heel belangrijk om mij te verdiepen in de bewoner zelf. Iedere bewoner is anders en vraagt om een andere benadering. We hadden bijvoorbeeld een bewoonster die het vervelend vond om gewassen te worden. Ik probeerde haar toen een gevoel van warmte en verbinding te geven. Ik merkte dat zodra ik haar vasthield, een liedje met haar ging zingen en een klein beetje begon te dansen, zij weer helemaal rustig werd. Toen kon mijn collega haar helemaal wassen en mevrouw kwam helemaal tot rust. Dat zijn de mooie momenten in het werk.

Als werkbegeleider vind ik het vooral mooi om de groei en de ontwikkeling te zien bij leerlingen. Naast kennis over te dragen, probeer ik ook het plezier dat ik in mijn werk heb over te dragen aan de leerlingen.

Naast je VIG werkzaamheden doe je dus ook extra werkzaamheden als werkbegeleider: kun je daar wat meer over vertellen?
Als werkbegeleider begeleid ik leerlingen die in opleiding zijn tot Helpende of Verzorgende IG. Zij komen dan voor een bepaalde periode met ons meelopen. Sommige leerlingen komen echt blanco binnen en dan kan alles nieuw en spannend zijn voor ze. Zij lopen dan met mij mee en ik benoem dan alles wat ik doe tijdens het werk, zodat zij daarvan kunnen leren. Na een aantal weken meelopen kunnen zij vaak al zelfstandig diverse werkzaamheden uitvoeren.

Welke vooroordelen over je werk kloppen niet?
Mensen hebben niet altijd een goed beeld van hoe het is om met mensen te werken met ouderen met gedragsproblemen. ‘Ik zou het niet kunnen’ of ‘Oh, wat moeilijk lijkt mij dat’ hoor ik soms bijvoorbeeld. Dit terwijl het ook op zo’n afdeling juist heel gezellig kan zijn. En het werk is gewoon echt heel interessant én dankbaar. Bewoners vergeten dan misschien weleens mijn naam, maar je ziet gewoon de herkenning en waardering in hun ogen als je binnen komt lopen. Dat zijn de waardevolle, mooie momenten in dit vak.

Een ander vooroordeel is dat sommige mensen denken dat het werk alleen maar bestaat uit wassen en aankleden van bewoners. Maar het is zoveel meer dan dat alleen. Je werkt samen met families, artsen, psychologen om de best mogelijke zorg te kunnen bieden voor de bewoner.

Welke vooroordelen kloppen wel?
Haha dat het hard werken is! Dat klopt wel, maar het voordeel daarvan is dat echt geen dag saai of hetzelfde is. Soms moet je ook ogen in je achterhoofd hebben. En als je dan weer eens handen te kort lijkt te komen, helpen collega’s elkaar echt om samen ervoor te zorgen dat we toch goede zorg kunnen leveren.

Wat zijn de kwaliteiten die je nodig hebt?
Je bent een rolmodel voor de leerlingen. Vaak ga je aan het einde van de dag evalueren. ‘Hoe is het gegaan? Wat heb je geleerd? Dat soort vragen bespreken we dan samen. Je moet dus feedback kunnen geven, maar ook kunnen ontvangen. Je moet goed kunnen samenwerken; collega’s moeten op je kunnen rekenen. Daarnaast is het heel belangrijk dat je veel geduld hebt en communicatief vaardig bent.

Wat zou je graag willen verbeteren aan je werk en werkomgeving?
Onlangs heb ik samen met een collega een ‘Green Belt’ verbetertraject gedaan. Vanuit dit traject hebben we de verpleegkasten bijvoorbeeld opnieuw ingedeeld. Het zou fijn zijn als we voor dit soort projecten meer tijd zouden hebben. Je merkt dat door het tekort aan personeel dit soort projecten minder prioriteit hebben, omdat de tijd en aandacht uiteraard eerst naar de zorg gaat. Over het algemeen ben ik eigenlijk gewoon heel blij met mijn werk, mijn collega’s en de teamleiders die achter ons staan!

Vragen over werken bij Alrijne?

Vragen over werken bij Alrijne?

Neem contact met ons op via 071 517 8002 of hrm@alrijne.nl