Verhalen
Linda Huwae, Coördinerend Verpleegkundige:

“Alrijne is een betrouwbare en goede werkgever.”

Interview Linda Huwae-Leuring

Hallo Linda, wil je je voorstellen?

Ik ben Linda, coördinerend verpleegkundige bij Verpleeghuis Oudshoorn. Tijdelijk ben ik op dit moment regisserend verpleegkundige van drie woningen. Mijn man en ik hebben twee dochters die inmiddels afgestudeerd en de deur uit zijn. Ik heb eerst de opleiding tot verpleegkundige afgerond in het toenmalige ziekenhuis Rijnoord in Alphen a/d Rijn. Van daaruit ben ik in 1983 in Verpleeghuis Oudshoorn komen werken en daar werk ik nu nog steeds met veel plezier. Ik ben van de ene naar de andere functie gegroeid en altijd weer nieuwe uitdagingen gekregen waar ik energie van krijg.

Wat is het verschil tussen regisserend en coördinerend verpleegkundige precies?

Als coördinerend verpleegkundige werk je de hoofddiensten in de weekenden, avond en nachtdiensten. Je bent het aanspreekpunt voor het gehele huis.  

Regisserend verpleegkundigen werken overdag, dagdiensten en alleen doordeweeks. Je hebt dan een aantal woningen onder je waar je als verpleegkundige de teams coacht en de kwaliteit van zorg bewaakt en bevordert.  Dat kan zijn o.a. in werkoverleggen, ‘zorgleefplannen’ opstellen, psychische problemen bij de bewoners bespreken, kwaliteitsoverleggen houden met de arts, problematiekcasussen bespreken en plannen van aanpak maken. Je doel als regisserend verpleegkundige is de punten op de i te zetten met de zorgteams en teamleider. Dus we kijken naar verbeterpunten op kwaliteit van zorg. Dat is de kern van de taak van de regisserende verpleegkundige.

Hoe was de samenwerking tussen verpleeghuis en ziekenhuis toen je bij Alrijne begon?

Er was destijds nog geen sprake van ‘1 organisatie’, maar er was af en toe al wel samenwerking tussen het verpleeghuis en het ziekenhuis. Ik heb bijvoorbeeld stagegelopen in het verpleeghuis tijdens mijn opleiding, en we hadden eens per aantal weken les in het gebouw van het verpleeghuis in Alphen. De leslokalen waren daar ingericht en we gingen ook wel eens vanuit het ziekenhuis naar het restaurant in het verpleeghuis om daar te lunchen.

Wat maakt je werk leuk?

De afwisseling en het oplossen van acute problemen vind ik erg leuk. Problemen voor de bewoners oplossen, en eventueel ook voor hun naasten, familie. Het blijft een uitdaging om kwaliteit te leveren en dat goed te doen. Ook de samenwerking met de artsen, teamleiders en verzorgenden IG is hierin heel erg belangrijk. De hoeveelheid werk is soms groot. Dan is het een uitdaging om de zorg op de juiste manier en met de juiste kwaliteit te kunnen bieden.

Samen met collega’s heb ik tijdens de corona uitbraak een covidafdeling opgezet in het ziekenhuis. In het begin was het chaotisch, maar na een week of twee, drie kwam de structuur er goed in en dat gaf veel voldoening. We hebben geprobeerd de balans te zoeken tussen het belang van de bewoners en de individuele wens van families. Hier hebben we wel veel dankbaarheid en erkenning voor gekregen van de families. Die dankbaarheid is een van de mooie aspecten van het werk.

Het interessante is dat mensen die bij ons weg zijn gegaan soms toch weer terugkomen. Dit geeft aan wat voor type werkgever Alrijne is. Alrijne is een betrouwbare en goede werkgever waar je mogelijkheden krijgt om je te ontwikkelen.

Wat zijn de minder leuke aspecten in je werk?

Op dit moment is er een tekort aan Verzorgenden IG (VIG’ers). We zijn hard op zoek naar nieuwe collega’s voor de functies VIG, Helpende en Zorghulp. Op dit moment worden er tijdelijke collega’s ingehuurd om de openstaande diensten in te vullen. Het zou fijn zijn als we meer verzorgenden IG kunnen werven waarmee we de teams kunnen versterken.

Welke vooroordelen zijn er over je werk die totaal niet kloppen?

Dat je als Verzorgende IG alleen mensen aan het wassen bent. Dit klopt zeker niet. VIG’ er zijn is namelijk een zeer verantwoordelijke functie en er komt veel bij kijken. Je moet goed kunnen observeren, rapporteren en communiceren. Je moet ook inzicht hebben in het klinisch beeld en het gehele zorgproces van de bewoners in de gaten houden.

Wat zou je zelf willen veranderen?

In het verpleeghuis hebben we continu projecten lopen om te verbeteren. Dit kunnen kleine dingen zijn en grotere projecten. De medewerkers van de woningen geven zelf aan wat ze willen verbeteren op hun woning. Ze worden hierbij begeleid door een coach vanuit Alrijne. We zien dit door de vele verbeteringen zeker als een succes!

Wat wil je nog kwijt aan wie dit leest?

Dat we heel graag willen blijven bouwen aan de organisatie, de teams, en voor de bewoners om kwalitatief goede zorg te kunnen blijven leveren.

Vragen over werken bij Alrijne?

Vragen over werken bij Alrijne?

Neem contact met ons op via 071 517 8002 of hrm@alrijne.nl