Verhalen
Anita van der Velden, Helpende:

“Er is een mevrouw die vaak tegen mij zegt: “Jij hebt altijd zo’n lekker bekkie.”

Er is een mevrouw die vaak tegen mij zegt: “Jij hebt altijd zo’n lekker bekkie.”

Hoi Anita, kun je iets over jezelf vertellen?
Ik ben Anita, ik werk in Leythenrode, De Leede. Ik ben twintig jaar getrouwd en dertig jaar samen. In mijn vrije tijd doe ik onder anderen aan darten en we gaan graag vissen. Samen wonen we met onze twee zoons en twee katten in Leiderdorp. Ik woon maar drie minuten van Verpleeghuis Leythenrode dus qua woon-werkafstand is dat ideaal.

Wat voor werk doe je?
Ik werk als helpende in opleiding tot basisverzorgende op een Psychiogeriatrie (PG) afdeling met bewoners die 24 uur per dag geestelijke zorg ontvangen. Af en toe is het best een uitdaging, maar daar hou ik van.

Hoe ziet je werkdag eruit?
Ik begin ‘s middags vaak om 15 uur. Ik werk doordeweeks vaak in de avonden. Dan gaan we overdragen met de collega’s die overdag dienst hebben zodat we goed rekening houden met wat we kunnen doen. Rond 15:30 uur gaan we gezellig met de bewoners wat drinken. Meerdere malen per dag begeleiden we mensen ook als zij naar het toilet moeten. Om 17 uur gaan we eten maken voor de bewoners. Overdag eten de bewoners vaak warm en ‘s avonds verschilt het van pannenkoeken tot een boterham tot een knakworst soms. Daarna eet ik zelf wat. Sommige bewoners willen graag vroeg naar bed. Rond een uur of 10 brengen we de laatste mensen naar bed en rond 11 uur liggen alle bewoners meestal in bed. Dan rapporteren we hoe de avond verlopen is. Als iemand ziek is, zeggen we bijvoorbeeld dat we de temperatuur en controles hebben uitgevoerd zodat de collega’s van de nachtdienst weten waar ze op moeten letten. Zo geven we steeds alles aan elkaar door en houden we elkaar op de hoogte om samen de beste zorg voor de bewoners te leveren.

Hoe ziet je team eruit?
We werken met 4 Verzorgenden IG (VIG’ers), 7 helpenden, 2 voedingsassistenten en we hebben een regisserend verpleegkundige. We hebben in totaal 10 bewoners op de afdeling. We hebben een heel hecht team. Ieder heeft zijn eigen taken maar wel allemaal met hetzelfde doel. Wat verder leuk is om te vertellen is dat een van ons de opleiding tot Verzorgende IG (VIG) doet. Twee collega’s komen van de huiskamer en doen nu de opleiding Helpende en ikzelf ben nu bezig met de opleiding tot basisverzorgende.

Hoe ben je bij Verpleeghuis Leythenrode en dus bij Alrijne Zorggroep terechtgekomen?
Ik heb hiervoor echt van alles gedaan. Ik heb onder anderen in de slagerij gewerkt, in de supermarkt en in een hotel. Ik wilde eigenlijk nooit de zorg in want ik had geen zin om poep en plas op te ruimen. Dus ik had best een negatief beeld van de zorg.

En nu werk je er alsnog. Waardoor is jouw beeld veranderd?
Ik werkte op een gegeven moment in de schoonmaak bij een thuiszorgorganisatie en ik merkte dat verzorgenden en helpenden erg leuke gesprekken hadden met bewoners. Toen heb ik contact opgenomen met Leythenrode want het leek me mooi om op 1 vaste plek te werken met ouderen en ik ben nooit meer weggegaan, omdat het werk inderdaad echt heel mooi is! Daarom zeg ik vaak: als je denkt het is niets voor mij: kom eens langs, want je kunt je nog verbazen. Nu ik het uiteindelijk doe, denk ik vaak: had ik het maar jaren eerder gedaan!

Wat maakt het werk dan zo leuk voor jou?
Dat ik de zorg kan bieden die mensen nodig hebben, dus niet alleen wassen en aankleden, maar ook een connectie maken met de mensen waar je het voor doet. Je maakt een praatje over vroeger, je maakt grapjes met de bewoners. Je biedt net dat beetje extra wat het voor jou en de bewoner leuker maakt.

Welke momenten vind je het moeilijkst?
De laatste levensfase van bewoners vind ik moeilijk. Er zijn natuurlijk bewoners die er al een aantal jaren wonen en daar bouw je echt een band mee op. Aan de andere kant is het ook weer heel mooi dat je juist op die momenten ook iets kunt betekenen voor deze bewoners.

Welke vooroordelen over je werk kloppen niet?
Dat het alleen maar oude mensen wassen is. Het is zoveel meer dan dat! Het is echt een prachtig vak.

Welke vooroordelen kloppen wel?
Dat het hard werken is. Maar doordat je zulke fijne collega’s hebt en het met elkaar doet, kom je de dag vaak toch wel door. Daarnaast voel ik elke dag voldoening en dat ik mij ingezet heb om bewoners een fijne oude dag te bezorgen.

Wat zijn de kwaliteiten die je nodig hebt?
Geduld is belangrijk. Sommige mensen blijven dezelfde dingen vragen en dan is het belangrijk dat je zorgzaam, liefdevol en begripvol bent.

Wat zou je graag willen verbeteren aan je werk?
Als iets niet werkt, proberen we het vaak op een andere manier of dingen dagelijks te verbeteren. Zo leer je steeds ook van elkaar.

Waar krijg je energie van op je werk?
Ik krijg elke dag wel energie op mijn werk. Zowel van mijn collega’s als van de bewoners. Ik hou ervan als mensen een fijne tijd hebben.

Wat wil je nog kwijt aan mensen die dit lezen?
Het is super leuk en gewaardeerd werk. Het is echt meer dan alleen oude mensen wassen. Vraag je jezelf af of het iets voor je is? Kom dan gewoon eens een keertje langs of stel je vraag op onze website. Spreek ons gerust aan want wij staan altijd open voor vragen.

Wil je meer weten en video’s bekijken over het werken als Helpende of Verzorgende IG bij de verpleeghuizen van Alrijne? Klik dan hier 

Vragen over werken bij Alrijne?

Vragen over werken bij Alrijne?

Neem contact met ons op via 071 517 8002 of hrm@alrijne.nl