Verhalen
Bo van der Poel, Gespecialiseerd Verpleegkundige:

“Ook collega's zeggen dat ik echt gegroeid ben”

Lijkt het jou interessant om meer te leren over het verpleegkundig vak, en alles daar omheen? Samen met Hogeschool Leiden biedt Alrijne Academie speciale scholingen aan voor de verpleegkundigen van Alrijne. Bo vertelt hoe zij de scholingen heeft ervaren, en wat ze nu anders doet dan voorheen.

Hi Bo, wil je je voorstellen?

Ik ben Bo van der Poel, ik ben 24 jaar en ik werk nu zo’n 3,5 jaar op de verpleegafdeling Kind & Jeugd van Alrijne. Ik heb nu al 1,5 mijn specialisatie Kinderverpleegkundige behaald. Ik vind het nog steeds superleuk om hier te werken en zorg te geven aan kinderen, zeker in samenwerking met mijn collega’s. Ik vind dit natuurlijk de leukste afdeling van het ziekenhuis, haha.

Aan welke scholingen heb je deelgenomen?

Verpleegkundig Leiderschap 1 heb ik behaald, ik ben nu bezig met Evidence Based Practice (EBP) 1 en 2. Dat gaat erg over het onderzoekend vermogen. Dat is pittig, maar heel leuk.

Wat hoopte je bij aanvang te bereiken met je deelname?

Door mee te doen aan Verpleegkundig Leiderschap hoopte ik mezelf verder te ontwikkelen. Het klinkt misschien alsof het gaat om de leiding kunnen nemen op de afdeling, maar dat is het eigenlijk niet. Het gaat echt om jezelf ontwikkelen en beter leren kennen, zoals het inspelen op het gedrag van een ander en hoe je daar beter op kunt reageren. Ik kon best onzeker zijn rondom collega’s bijvoorbeeld, ik sloeg nog weleens dicht. Met de cursus hoopte ik te bereiken dat ik daar een weerwoord op zou kunnen hebben en dat ik het ook weer van me af kon laten glijden. Ik heb weleens gehad dat ik nog een tijdje na een bepaalde opmerking merkte dat ik er nog heel erg mee zat. Daardoor kom je dan weer in de knoop met jezelf.

Met EBP hoopte ik, als iemand die mbo-opgeleid is, een stukje hbo-denken te ontwikkelen. Het gaat echt over waarom we bepaalde dingen doen, wie het bedacht en onderbouwd heeft, en vooral of het dus ‘evidence based’ is. Ik vind het pittig maar wel super interessant en heel leerzaam. Je wil hierdoor eigenlijk al heel snel meer leren. Ik ben dus heel benieuwd hoe ik, als ik EBP afgerond heb, alles wat ik heb geleerd ga toepassen in de praktijk.

Hoe heb je de bijeenkomsten en docenten ervaren?

De scholingen doen bij Hogeschool Leiden is me heel goed bevallen. Bij Verpleegkundig Leiderschap heb ik gelukkig het grootste deel nog ‘in het echt’ kunnen doen, alleen de laatste paar keren waren online, en dat is toch wel anders. Het was wel fijn om elkaar in ieder geval in het echt gezien te hebben.

Bij EBP was het andersom, daar begonnen we via Teams en ik merkte dat ik dat toch wel een beetje lastig vond. Uiteindelijk was het wel gewoon fijn dat je toch toegang had tot de leeromgeving en de docenten waren allemaal heel goed bereikbaar. Ik had heel goed contact met hen, als er iets was kon je altijd een berichtje sturen waar dan heel snel op gereageerd werd. Dat was dus heel prettig. De manier van lesgeven vind ik ook heel fijn. Ook bij Verpleegkundig Leiderschap kun je soms persoonlijke dingen bespreken, maar dat wordt zo fijn opgepakt. Je hebt niet het idee dat je zoals vroeger een juf hebt, het is juist heel laagdrempelig en een fijne manier van lesgeven.

Wat heeft je deelname jou opgeleverd?

Door Verpleegkundig Leiderschap heb ik echt wel persoonlijke groei doorgemaakt, ik merk echt dat ik daar stappen in heb gemaakt. Ik heb geleerd voor mezelf op te komen en hoe ik met bepaalde situaties om kan gaan, en door het geven van een juiste reactie goede dingen voor elkaar kan krijgen. Ook feedback geven en krijgen gaat nu een stuk beter. Qua werkzaamheden krijg ik ook van collega’s terug dat ze echt zien dat ik gegroeid ben, dat ik steviger in mijn schoenen sta. Ja, dat vind ik natuurlijk echt prettig om te horen. Ik voel me ook zekerder. Als ik een keer met een collega een bepaalde confrontatie heb dan heb ik geleerd hoe ik daarmee omga, en hoe ik het daarna weer van me af laat glijden. Dat vind ik echt prettig, dat ik dat eruit heb kunnen halen. En ik ben nog lang niet uitgeleerd dus ik ga me er zeker verder in ontwikkelen.

Bij EBP merk ik nu al dat als ik iets doe, ik me afvraag waaróm ik dit doe, wie dit bedacht heeft en hoe dit onderbouwd is. Ik merk dat ik hier enthousiast van word en verder wil onderzoeken waar al die aannames nou vandaan komen.

Wat is je plan voor de toekomst, waarin zou je je nog meer willen ontwikkelen?

Ik wil natuurlijk sowieso mezelf verder blijven ontwikkelen, ik zou ook graag meer de regiefunctie nemen, vooral omdat ik nu ook wat steviger in mijn schoenen sta en zo ook principes vanuit Verpleegkundig Leiderschap kan toepassen. Uiteindelijk hoop ik ook zeker de hbo Verpleegkunde te gaan doen. Voor het meer leren over die hbo-denkwijze kan ik ook met EBP nog het een en ander oppakken!

Zou je de scholingen aanraden aan anderen?

Ik zou dit iedereen aanraden, het is echt super leerzaam. Je bent dan ook nooit uitgeleerd, vind ik. Dat EBP je helpt na te denken over waarom je iets op een bepaalde manier doet, dat vind ik heel interessant.

Wat wil je verder nog kwijt?
Dat ik benieuwd ben wat EBP me gaat brengen straks als ik dat allemaal heb afgerond! Ik hoop dat ik het dan in praktijk kan brengen en dat het zo normaal wordt dat ik onbewust de kennis toepas. Zo’n scholing is natuurlijk niet zomaar makkelijk gedaan, althans niet voor mij, maar ik merkte wel dat het steeds makkelijker werd naar mate ik meer leerde. Daarbij is die begeleiding van de docenten daar om op terug te vallen wat heel prettig is. Je medestudenten zijn ook allemaal verpleegkundigen dus je begrijpt elkaar goed en helpt elkaar. Ik ben ook heel blij dat Alrijne deze kans elke keer geeft, dat je je als verpleegkundige verder mag blijven ontwikkelen en kansen krijgt om overal meer over te leren. Daar ben ik echt heel blij mee.

Alrijne Academie biedt de volgende scholingen aan in samenwerking met het Centrum voor Bij- en Nascholing Verpleegkunde van Hogeschool Leiden: EBP/Onderzoekend Vermogen, Verpleegkundig leiderschap in samenwerkingssituaties, Verpleegkundig leiderschap op tactisch en strategische niveau, Klinisch Redeneren, Intervisie en verschillende themadagen. De scholingen (niet de themadagen) leveren ook vrijstellingen op bij doorstroming naar de hbo-opleiding Verpleegkunde.

Vragen over werken bij Alrijne?

Vragen over werken bij Alrijne?

Neem contact met ons op via 071 517 8002 of hrm@alrijne.nl