Verhalen
Maaike Grisnich, Verzorgende IG:

“Dat dit ondankbaar werk is, daar klopt niets van. Het is juist enorm dankbaar”

Hoi Maaike, wil je je voorstellen?
Ik ben Maaike, 25 jaar en ik werk als Verzorgende IG bij verpleeghuis Leythenrode. Ik ben getrouwd en woon met mijn partner, ons dochtertje van 1,5 en onze hond in Nieuw-Vennep. Als hobby’s speel ik dwarsfluit, lees ik veel of ga ik wandelen of fietsen.

Wat doe je precies voor werk?
Ik werk op de afdeling De Wijde Aa in Leythenrode. Dit is een unieke afdeling omdat het in het teken staat van revalidatie. Het doel van de afdeling is dan ook dat bewoners er na enkele maanden weer hersteld vertrekken, verblijf is tijdelijk. Voor ons is elke werkdag hier anders. Maandag hebben we bijvoorbeeld gesprekken met alle disciplines die bij cliënten betrokken zijn, zoals artsen en fysio- en ergotherapeuten. Wat over het algemeen ongeveer hetzelfde is, is dat je om 7 uur binnenkomt, dan om kwart over 7 de nachtdienst aan ons overdraagt en we om half 8 de vloer op gaan. Dan help je de bewoners uit bed, geef je medicatie en bied je eten en drinken aan. Om half 10 komt dan de arts en ga je meestal iedereen wel even met die arts bespreken. Aan de hand daarvan heb je af en toe bijvoorbeeld weer extra gesprekken over bepaalde bewoners waar nodig, soms ook met familie dus. Zij hebben natuurlijk ook vaak veel vragen over hoe het gaat, dus met hen heb je ook echt wel veel contact. Heel soms gebeurt het dat er iemand valt of onwel wordt, en dat gaat dan natuurlijk voor en ook dan wordt de planning weer wat ontregelt. Dat hoort er allemaal bij.

Hoe ziet je team eruit?
Wij zijn een heel klein team, we bestaan uit drie VIG’ers, een verpleegkundige, een regisserend verpleegkundige en zo’n zes helpenden. We begeleiden ook een paar VIG’ers en leerling helpenden op de afdeling. Dan zijn er nog wat zorghulpen die meer voor het eten en drinken zorgen; die zijn natuurlijk onmisbaar, want wat mensen eten moet ook goed bijgehouden worden. Zij zien weer andere dingen dan wij, dat maakt hen een heel belangrijke schakel. Ik vind het heel prettig dat we een leuk klein team zijn; je kent iedereen goed en hebt korte lijntjes met elkaar. Je kan zo goed op elkaar afstemmen.

Hoe ben je bij Alrijne terechtgekomen?
Ik werk sinds 2016 bij Leythenrode, toen begon ik als Leerling Helpende op de afdeling De Braassem. Hier verzorgde ik bewoners met niet-aangeboren hersenletsel, het is een somatische afdeling. Daarna ben ik intern de opleiding tot Verzorgende gaan doen, daardoor ben ik toen op De Wijde Aa terechtgekomen. Dat vond ik in het begin eigenlijk helemaal niks, haha.

Oh, waar lag dat aan?
Ja, je moet veel met je handen op je rug kunnen staan, veel achter de computer zitten voor verslagen en het doelen bijstellen, veel gesprekken houden… dat was niet mijn ding, dacht ik in eerste instantie. Maar hoe verder ik in mijn opleiding kwam, hoe leuker ik deze afdeling vond. Toen mij na het behalen van mijn diploma werd gevraagd of ik op deze afdeling wilde blijven zei ik dan ook volmondig ja. Ik vind het nu zo leuk!

Wat maakt het werk dan zo leuk voor jou?
Als mensen door onze hulp weer opgeknapt naar huis kunnen, dat je denkt: dit gaat helemaal goedkomen. Echt het zien van het resultaat van je werk, en ook de tevreden en blije reacties van de familie natuurlijk, dat maakt je dag goed.

Welke momenten in je werk vind je moeilijk?
Het plotseling komen te overlijden tijdens de revalidatieperiode kan voorkomen bij de oudere bewoners. Het hele doel van je werk is ervoor zorgen dat iemand herstelt en naar huis kan, dus dan is dat natuurlijk heel verdrietig. Toch is het ook een dubbelgevoel; het is sowieso niet leuk, maar tegelijkertijd mooi dat je er voor die persoon hebt kunnen zijn in die laatste momenten. Uiteraard gaan we in gesprek met familie mochten we het overlijden zien aankomen. Dan bepalen we samen met hen of het beter is om de bewoner naar huis te laten gaan of hier te blijven verzorgen. Uiteindelijk is dit natuurlijk ook een vertrouwelijke omgeving voor de bewoners geworden.

Wat is het vreemdste wat je ooit hebt meegemaakt?
Op de vorige afdeling waar ik werkte, de Braassem, had ik eens een nachtdienst. Een mevrouw wilde hulp, maar ik was net even met iemand anders bezig dus zei dat ik er zo aan zou komen. Ik kreeg toen ineens een telefoontje en had een politieagent aan de lijn; bleek dat de mevrouw 112 had gebeld met het idee: ik heb hulp nodig. De agent gaf me die boodschap dus vriendelijk door.

Welke vooroordelen zijn er over jouw werk die totaal niet kloppen?
Dat mensen denken dat dit werk alleen maar billen wassen is, klopt totaal niet. Je helpt en ondersteunt mensen natuurlijk wel, maar de bedoeling is dat ze zo veel mogelijk zelf doen. Daarbij zijn er gewoon zo veel verschillende dingen te doen. Of dat het "ondankbaar werk" is, dat vind ik ook totaal niet waar. Het is juist heel dankbaar. Vooral als mensen weer blij naar huis gaan, en je krijgt een kaartje en een knuffel en je ziet tranen bij de mensen. Je krijgt ook nog weleens bericht van familie dat het zo goed gaat thuis met de persoon die je geholpen hebt. Natuurlijk heb je soms ook weleens mindere momenten, maar die staan in het niet bij de mooie.

En welke vooroordelen kloppen juist wel?
Hard werken, dat is het zeker. Maar als je een sterk team hebt waarmee je goed kunt communiceren, en dat hebben wij, dan kom je er wel. Je helpt elkaar er doorheen. Als je eens een slechte dag hebt praten we daar gewoon open en eerlijk over. Zo gaan we in oplossingen denken en houden we het werk prettig voor elkaar. We hebben sowieso eens in de maand een gesprek over waar we tegenaan lopen met hetzelfde doel; het beste doen voor de cliënt en voor jezelf.

Wat zijn benodigde kwaliteiten om hier te werken?
Doorzettingsvermogen, maar ook met je handen op je rug kunnen staan, en vriendelijk en sociaal zijn. Als je uitstraling goed is krijg je ook gewoon veel voor elkaar bij de bewoners; met een grapje of lolletje kom je al een heel eind bij ze.

Wat zou je graag willen kunnen verbeteren aan je werk/werkomgeving?
We zijn eigenlijk elke dag wel bezig met veranderingen, want al werkende leer je ook. Als er iets niet werkt, proberen we het op een andere manier tot het wel werkt. Zelf ben ik bezig met het updaten van voedingslijsten en een collega weer met de insulinelijsten, dat soort dingen. Daarbij zorgen we voor steeds meer activiteiten voor bewoners; denk aan het houden van een high tea of een middagje schilderen. Ons doel is ook wel de afdeling zo huiselijk en gezellig mogelijk te maken voor de bewoners, we eten dan ook allemaal samen. Leythenrode wordt op dit moment ook vernieuwd, dan zal die huiselijkheid nog beter mogelijk gemaakt worden.

Wat wil je nog kwijt aan wie dit leest?
Ja, ik hoop natuurlijk dat je solliciteert voor dit werk, haha. Kom gewoon gezellig werken of een dagje meelopen, we zijn een hartstikke leuk team dus je bent van harte welkom. We maken er zelf gewoon wat van hier, het is nu nog een oud gebouw maar zo sfeervol en gezellig. En dat gaat natuurlijk alleen maar verbeteren met de nieuwbouw.

Wil je meer weten en video’s bekijken over het werken als Helpende of Verzorgende IG bij de verpleeghuizen van Alrijne? Klik dan hier 

Vragen over werken bij Alrijne?

Vragen over werken bij Alrijne?

Neem contact met ons op via 071 517 8002 of hrm@alrijne.nl