Verhalen
Martijn Zwarts, Medisch Beeldvormings- en Bestralingsdeskundige:

“Iedere minuut kan je werksituatie veranderen”

Hoi! Kun je iets over jezelf vertellen?

Ik ben Martijn Zwarts, 29 jaar oud en ik woon in Noordwijk. In 2010 werd ik aangenomen voor de duale opleiding tot MBB’er en nu doe ik dat werk al een aantal jaren.

Wat houdt de functie van MBB’er precies in?

MBB’er staat voor Medisch Beeldvormings- en Bestralingsdeskundige. We gebruiken medische apparatuur om beeldvormend onderzoek en bestralingsbehandelingen voor te bereiden, uit te voeren en te verwerken. In het verleden heette dit ook wel röntgenlaborant, maar vanwege de meerdere technieken die we gebruiken, dekt dit de lading niet meer en is de titel veranderd naar MBB’er. 

Sinds 3 jaar ben ik zelf ook vakspecialist voor de Buckykamers (röntgenkamers) en de zogeheten ‘C-bogen’. Dat zijn mobiele apparaten die je bijvoorbeeld een operatiekamer ‘op’ kunt rijden. Ze hebben aan de ene kant een röntgenbuis en aan de andere kant zit een detector. De patiënt zit daar dan tussen. Dus je kunt die C-boog inrijden en heel gericht beelden maken.

Hoe ben je bij Alrijne terechtgekomen? 

Aan het einde van mijn middelbare schooltijd wist ik niet precies welke kant ik op wilde. Ik was op zoek naar iets wat zowel technisch was als waar ook een deel van de biologie en werking van het menselijk lichaam bij komt kijken. Na een open dag bij een ander ziekenhuis werd mij toen verteld dat radiologie dichtbij deze combinatie komt. Bij het toenmalige Rijnland Ziekenhuis ben ik toen gestart als student in de duale opleiding.

Wat was jouw eerste indruk van de organisatie?

Dat het een heel gezellig ziekenhuis is, heel hecht met elkaar! Het was toen nog wat kleiner dan het nu is en ondanks dat zijn alle dingen voor je werk altijd goed georganiseerd en goed geregeld. Tijdens je opleiding merk je al dat er goede protocollen zijn en de collega’s zijn daarnaast heel vriendelijk. 

Hoe ziet de afdeling radiologie bij Alrijne eruit?

Uit mijn hoofd zijn er ongeveer 100 MBB’ers. Verder nog een stuk of 15 radiologen en er werken ook nog doktersassistenten en collega’s op de administratie. Omdat radiologie wel een afdeling is waar veel jonge mensen worden aangenomen, is de gemiddelde leeftijd op relatief laag op onze afdeling. Veel studenten krijgen na hun opleiding ook direct een baan aangeboden, dus onze groep is echt wel jong. Dit merk je ook op andere afdelingen van Alrijne: na de opleiding wordt er vaak gekeken wat er mogelijk is om te starten in een baan bij Alrijne. Er wordt dus serieus met studenten omgegaan.

Hoe is een doorsnee werkdag als MBB’er? 

Elke dag is anders! Het is vaak net welk type spoedgeval er tijdens mijn dienst ‘binnenkomt’ wat mijn werkzaamheden die dag bepaalt. We beginnen wel vaak om 08:15 uur en werken we tot een uur of 17:00 uur. Verder hebben we avonddiensten en zijn nachtdiensten schaars voor ons. Heel af en toe draai ik die en dan werk ik van 23:00 uur ‘s avonds tot 08:00 uur. Wat fijn is van de radiologie, is dat de nachtdienst maar door 1 persoon wordt gedraaid. Daarnaast verdelen we de nachtdiensten met zo’n grote groep (100 MBB’ers) en daarbij is er altijd wel iemand die wil ruilen als ik dat vraag.

Welke aspecten aan dit werk vind je het leukst? 

Het teamgevoel. Bij ons is het bijvoorbeeld nooit een probleem als je een keer een dienst ‘kwijt moet’, ook al is het last minute. We hebben hier een speciale WhatsApp groep voor waarin we diensten met elkaar ruilen. Je lacht veel op een dag en het is een gezellige groep. Het allerleukste voor mij is echter het directe patiëntencontact. Ook al heb je maar een kort moment met de patiënt, je kunt toch iets belangrijks bijdragen. Het afwisselende maakt dat verder ook leuk. Vaak zie je per dagdeel zelfs verschillen in je werkzaamheden. Je werkt ook nog eens de hele dag met zeer gave geavanceerde en ook indrukwekkende technieken. Ik zou geen ander werk willen doen!

Welke aspecten zijn minder leuk?

Sommige gebeurtenissen kunnen best heftig zijn. Je maakt indrukwekkende verhalen mee. Aan de andere kant kan het dus ook wel interessant zijn en het kan voldoening geven als je voor mensen iets kunt betekenen op dit soort zware momenten. 

Wat voor type moet je zijn voor dit werk?

Flexibiliteit is belangrijk: iedere minuut kan je werksituatie veranderen en dan is het goed als je improvisatievermogen hebt. Daarnaast moet je ook wel sociaal zijn. Je wil goed kunnen aanvoelen wat een patiënt wel voelt, maar misschien niet durft of wilt zeggen. Soms kan een patiënt wat onvriendelijk overkomen, maar 9 van de 10 keer komt dat doordat ze bijvoorbeeld nerveus zijn en wat spanning of angst voelen. Door de juiste vragen te stellen en mensen op hun gemak te stellen, kun je die onzekerheid wat wegnemen en dat sociale contact is in mijn ogen belangrijk.

Waarom zou een nieuwe kandidaat voor Alrijne moeten kiezen?

Er is veel vernieuwing in het ziekenhuis. Zeker op de radiologie en nucleaire geneeskunde hebben we op dit moment heel veel apparatuur erbij gekregen. Wij hadden bijvoorbeeld als een van de eerste ziekenhuizen in de regio een bepaalde PET CT Scanner omdat de mensen van Alrijne er bovenop zaten dat wij die zouden krijgen.

Interessant! Heb je nog een voorbeeld?

Ja, een ander voorbeeld is de zogeheten ‘IQon’ CT. Een CT-scanner maakt rondom opnames, waarna het een dwarsdoorsnede van het lichaam, uit deze gemaakte opnames kan reconstrueren. Daarnaast heeft de nieuwe IQon CT een extra detector die naar een ander soort straling kijkt dan een ‘normale’ CT-scanner. Hierdoor kunnen we meer informatie halen uit de CT-beelden, waardoor er soms ook betere diagnoses kunnen worden gesteld.

Hoe zou je kunnen beginnen bij de afdeling radiologie?

Je kunt de MBRT opleiding volgen. Dat is een HBO opleiding die op meerdere plekken in Nederland wordt gegeven, in Haarlem kun je dat bijvoorbeeld ook als duale opleiding doen. Eens in de 4 weken ga je dan een week naar school en verder werk je heel veel in de praktijk. Van dat werken in de praktijk leer je ontzettend veel. Soms gaan de ontwikkelingen in ons vak namelijk zo snel dat de theorie op school soms alweer achterhaald is. Vandaar dat die mix tussen praktijk en theorie in mijn ogen zo belangrijk is. We bieden daarnaast ook een paar stageplekken voor voltijders die bijvoorbeeld 16 weken stage moeten lopen om hun voltijdopleiding compleet te maken.

Vragen over werken bij Alrijne?

Vragen over werken bij Alrijne?

Neem contact met ons op via 071 517 8002 of hrm@alrijne.nl