Verhalen
Machteld de Vries, Operatieassistent:

“Bij kritieke situaties moet je aan één blik al genoeg hebben”

Hoi, wie ben je?

Ik ben Machteld, ik ben 30 jaar en werk sinds 2013 op het operatiekamercentrum en sinds 2016 als gediplomeerd operatieassistent. Ik ben hier begonnen als leerling operatieassistent en ben eigenlijk nooit meer weggegaan.

Waarom koos je destijds voor Alrijne?

Na mijn opleiding verpleegkunde wilde ik graag door voor de opleiding operatieassistent. Maar de kans was groter dat ik geselecteerd zou worden als ik alvast intern zat in een ziekenhuis. Bij Alrijne heb ik namelijk even op de verpleegafdeling gewerkt als verpleegkundige om zo wat ervaring op te doen, en alvast in een ziekenhuis te werken. Destijds heb ik de keuze voor Alrijne gemaakt omdat ik Alrijne altijd beschrijf als een dorps ziekenhuis, in de goede zin van het woord natuurlijk. Het is een soort van ons kent ons, gemoedelijke sfeer die me erg aanspreekt.

Waarom heb je gekozen voor de opleiding tot OK assistent?

Van kinds af aan heb ik altijd al in de zorg willen werken en dan vooral in het ziekenhuis. Tijdens mijn opleiding verpleegkunde mocht ik elke week een operatie uitzoeken en daarbij meelopen. Dat heeft mij doen beseffen dat ik heel graag meer van dit vakgebied wilde weten en leren. Maar ergens had ik ook dat ik graag het leger in wilde. In het voortraject daarvan bleek ik net iets te klein te zijn helaas, haha. Tijdens de opleiding verpleegkunde leerde ik wat ik leuk en minder leuk vond in de zorg. De uitstapjes die ik had naar de OK lieten mij een andere actie zien en dat sprak mij erg aan. Ik hou daarvan, lekker gaan en de adrenaline voelen! Ik moet vooral met mijn handen werken heb ik wel gemerkt: dan ben ik op mijn best!

Wat vindt je partner en kinderen van je werk als OK assistent? 

Mijn partner ziet dat ik geniet van mijn werk. Hij weet hoeveel tijd de opleiding mij gekost heeft en hoe graag ik dit wilde bereiken. Mijn kinderen krijgen er nog weinig van mee, want die zijn nog te klein om te begrijpen wat mijn werk inhoudt. De oudste vond het wel leuk toen ik samen met een collega kwam vertellen over ons beroep op school. De OK is een fijne werkplek, vooral omdat ik met redelijke regelmaat kan werken. Wat heel prettig is voor de thuissituatie. Mijn partner vindt dat trouwens ook erg fijn omdat hij een eigen bedrijf heeft en dus meer ongeregeld werkt dan ik.

Hoe zie je jouw toekomst op de OK?

Ik hoop voorlopig nog wel even op het OK-centrum te blijven in Alrijne, er valt nog genoeg te leren hier voor mij. Ik hoop dat ik ook nog lang deel mag uitmaken van het leuke team waar ik in werk. Maar ik hoop dat ik ook nog alle veranderingen die gaan plaatsvinden mag meemaken, want dat klinkt allemaal erg mooi. Ook omdat er dan specialismen kunnen gaan groeien en dat betekent soms ook dat we nieuwe operaties gaan doen.

Hoe is de afwisseling op het werk?

Er is zeker afwisseling bij ons op de OK, zo hebben wij de drie locaties waar we werken. Leiderdorp is de hoofdlocatie, hier wordt veel geopereerd. In Leiden en Alphen doen we de kleinere ingrepen. Dit maakt het werk ook erg afwisselend. Er wordt op gelet dat iedereen overal een keer staat, qua specialismen.

Ik sta zelf vaak in Leiderdorp en Alphen omdat ik daar in de buurt woon. In Alphen opereren we alleen op vrijdag de laag complexe ingrepen. Tegenwoordig opereert het Groene Hart ziekenhuis hier ook op een OK en dat zorgt ook voor een leuke afwisseling. Dan zijn er net weer andere chirurgen om mee te werken; zij doen het toch soms net weer anders. Dat maakt het leuker in het anticiperen op het werk.

Hoe ga jij om met moeilijke situaties in het werk? 

Ik heb zelf gelukkig nog niet veel nare of heftige dingen meegemaakt op de OK, maar ik weet van andere collega’s dat zij dat wel hebben meegemaakt. Die moeilijke situaties worden daarna besproken met het team wat erbij betrokken was.

Wat zou jij willen veranderen op de afdeling?

Er zou bij ons op de OK heel veel veranderd kunnen worden om goed de toekomst in te gaan. Gelukkig staan er al wat moderniseringen op de planning, zoals onze nieuwe kleedkamer. Daarvan word ik erg blij want bij onze huidige kleedkamer is het nogal hutjemutje. Ik hoop dat als de verbouwingen doorgaan er goed naar ons geluisterd wordt. Wij moeten er immers mee werken en weten wat waar moet komen. Zo kunnen we samen dan uiteindelijk een heel mooi modern OK- complex creëren. 

Hoe is de sfeer in jullie team?

Wij houden ervan om dingen te doen met elkaar, ook naast werk. Zo hebben we vaak uitjes, zoals naar de bioscoop of gaan stappen. Zo is er ook een chirurg die ons op sleeptouw neemt en met ons een Mud Masters run doet of zelf iets voor ons bedenkt. Zelf heb ik voor het hele ziekenhuis de afgelopen keren het zaalvoetbaltoernooi georganiseerd. Soms doen we ook tijdens het werk wat leuks, zoals laatst tijdens een late dienst, toen maakten we toen het rustig was een TikTok filmpje. Af en toe zitten we echt met elkaar te dollen op de werkvloer. Deze ontspanning hebben wij ook wel nodig om het werk en de situaties luchtig te houden. We doen het vooral om de sfeer goed te houden zodat we met plezier samenwerken en het beste in elkaar naar boven halen. 

Wat is er zo fijn aan het met elkaar omgaan buiten werktijden om? 

Zoals ik al zei hebben we een erg leuk team, jong, oud, alles door elkaar maar precies in evenwicht. Hierdoor kunnen we goed met elkaar lachen. Omdat wij best wat dingen met elkaar buiten het werk doen versterkt dat onze band. Je leert elkaar op een andere manier vertrouwen wat ervoor zorgt dat je bij een kritieke situatie aan één blik al genoeg hebt en de ander je begrijpt. Wij dragen altijd een mondmasker, ook zonder corona, dus aan de lichaamstaal, houding en ogen van een collega leiden we af wat diegene bedoelt. Dit is ook weer bevorderlijk voor de zorg voor onze patiënten. Dat is waar we het uiteindelijk voor doen.

Wat zou je verder nog kwijt willen?

Dat ik trots ben op het team waar ik in werk. We zijn echt een heel leuk, sociaal team zijn. We staan echt te popelen om een feestje dus zodra het weer mag zal dat snel geregeld worden, haha. 

Vragen over werken bij Alrijne?

Vragen over werken bij Alrijne?

Neem contact met ons op via 071 517 8002 of hrm@alrijne.nl