Stage-LWU

Stage op een LeerWerkUnit

LeerWerkUnit (LWU)
Op een LWU werk je elke dienst samen met één of meerdere studenten en draag je zorg voor patiënten op specifieke patiëntenkamers. Vanaf het begin word je als student voorbereid om op jouw niveau zorg te dragen voor ‘eigen’ patiënten. Zowel kennis, vaardigheden als houding groeien zodanig dat je met ondersteuning de volledige zorg kunt verlenen voor patiënten van het betreffende specialisme. Je werkt hierbij volgens rooster in dag- en avonddiensten (dagdiensten starten om 07.00 uur, avonddiensten eindigen om 23.30 uur), gedurende zeven dagen in de week. De vakanties plan je in overleg met roosteraar en medestudenten. De coaches/begeleiders op een LWU bieden veel mogelijkheden om je te ontwikkelen middels verschillende onderwijsmomenten: Casuïstiek wordt besproken en uitgewerkt met behulp van klinisch en/of ethisch redeneren. Dit gebeurt zowel tijdens het werk als erbuiten.

Eigenschappen van de studenten op een LWU zijn:

  • Samenwerken met collega-studenten;
  • Nieuwsgierig zijn en open staan voor nieuwe perspectieven;
  • Plannen van het leerproces en hierin regie nemen, ervoor opkomen ook in hectische situaties;
  • hulp vragen bij vragen/knelpunten.

Wat leer je op een LWU?
Omdat je zelf de zorg verleent van opname tot ontslag krijg je een reëel beeld van de verpleegkundige zorg. Je leert onder andere:

  • Coördineren van je eigen patiëntenzorg en schakelen en overzicht houden wanneer er veel gebeurt in een korte tijd;
  • Leren en werken in teamverband, ook samenwerking met medestudenten;
  • Klinisch redeneren toepassen in de praktijk van de dagelijkse zorg en in acute situaties;
  • Reflecteren op je gedrag en uitdaging zien in je persoonlijke en professionele ontwikkeling in de zorg voor de doelgroep patiënten.

Plaatsingsprocedure LWU
Tussen het mbo- en hbo-v zijn kleine verschillen; Hogeschool Leiden is later dan de MBO onderwijs instellingen met bekendmaking van geïnteresseerde studenten; het aantal aangeboden hbo-studenten komt overeen met het aanbod van hbo-stageplaatsen terwijl onder mbo-studenten selectie plaatsvindt.

  • Voor zowel mbo- als hbo- studenten verpleegkunde wordt een online-informatiebijeenkomst gehouden om je een zo volledig mogelijk beeld te geven en gelegenheid te geven om jouw vragen te stellen;
  • Wanneer je voorkeur hebt voor een stageplaats op een LWU in Alrijne ziekenhuis, schrijf je een motivatiebrief en CV met daarin toegelicht de keuze voor twee verpleegafdelingen met een LWU;
  • Er volgt een kennismakingsgesprek met verpleegkundigen van een afdeling van voorkeur. Na de gespreksronde vindt overleg plaats tussen de verschillende afdelingen om tot een passende verdeling te komen, zowel voor jou als student als voor de LWU op de afdelingen.
Stage op een LeerWerkUnit
Leerwerkunit Orthopedie

Leerwerkunit Orthopedie

Verpleegafdeling Orthopedie in het kort
De verpleegafdeling orthopedie is een gezellige en dynamische afdeling die gemiddeld bestaat uit 24 bedden. Innovatie op de afdeling staat voorop. De bedbezetting wisselt gedurende de week. Doordeweeks zijn er 24 bedden open en in het weekend 18. Wij zijn een klein team bestaand uit 23 FTE. Ons team bestaat uit een teamleider, verpleegkundigen, een verzorgende, een afdelingsassistent, secretaresses, drie leerlingen en negen stagiaires.

Wat is kenmerkend voor de verpleegkundige zorg?
De meeste patiënten krijgen een nieuwe heup-, knie-, schouder- of zelfs enkelprothese. Een aantal uur na de operatie mogen de patiënten alweer mobiliseren en de meeste patiënten gaan binnen 24 uur naar huis. Hierdoor is er veel wisseling van patiënten gedurende de dag en gaat de zorg snel. Ook bieden wij zorg aan patiënten met een infectie welke kan ontstaan na infectie van de huid, een infectie van de wond of na het plaatsen van een orthopedische prothese. Mede hierdoor geef je zorg aan patiënten waarin de complexiteit kan verschillen per dag. Tevens werken wij sinds een jaar met het traject ‘heup knie to go ‘ waarbij patiënten voorbereid en opgenomen worden middels een VR-bril. Patiënten in dit traject gaan vanuit de wachtkamer naar de operatiekamer.

Wat kan een student verpleegkunde leren?
Het proces rondom de meeste operaties verloopt volgens protocol waardoor je een goed beeld krijgt van een opname in het ziekenhuis. Je leert wat de protocollen inhouden en welk effect ze hebben op de pre- peri- en postoperatieve zorg. Tijdens de zorg voor onze patiënten leer je welke observaties belangrijk zijn om in de gaten te houden. De pre-, peri- en postoperatieve zorg en het observeren van patiënten met infecties is vaak complex en uitdagend. Mede hierdoor leer je goed klinisch redeneren. Daarnaast leer je gedurende een werkdag patiënten te instrueren, voorlichting geven, het stimuleren van de zelfzorg en het verbeteren van communicatieve vaardigheden. 

Wat voor type student zoeken we?
Wij zoeken studenten die kennis willen maken met chirurgische zorg. Pak jij de regie in je eigen leerproces en vind je het leuk om zowel protocollair te werken als de zorg voor een patiënt te indiceren? Vind je het leuk om samen te werken in een klein, open en hecht team? Meld je dan aan voor de orthopedie!

Leerwerkunit verpleegafdeling Cardiologie

Verpleegafdeling cardiologie in het kort
De verpleegafdeling cardiologie bestaat uit 44 klinische bedden en 6 kortverblijf plekken. Wij zijn een groot, ervaren en leergierig team van ongeveer 50 verpleegkundigen, secretaresses, afdelingsassistentes en studenten.

Wat is kenmerkend voor de verpleegkundige zorg?
Er wordt op de afdeling zorg gedragen voor patiënten met een cardiologisch ziektebeeld. Hierbij kun je denken aan decompensatio cordis, angina pectoris of endocarditis. Ook worden er patiënten opgenomen voor diagnostiek of revalidatie. De zorg die je uitvoert op de afdeling is zowel gericht op langdurige zorg, acute zorg als zorg in de palliatieve/terminale fase.

Wat kan een student verpleegkunde leren?
Wat je kunt gaan ontwikkelen binnen de cardiologie is het vermogen om op basis van je observatie en kennis je patiënt de juiste zorg te geven. Je vergroot je klinische blik door uitgedaagd te worden door onderwijsmomenten/coaches en klinisch redeneren toe te passen bij je patiënten.

Wat voor type student zoeken we?
Wij zoeken een student die leergierig is en nieuwsgierig naar de cardiologische patiënt en daar zijn/haar klinische blik bij wil vergroten. Ook zijn wij op zoek naar een flexibele student die zich kan aanpassen aan de situatie van de patiënt en samen met andere studenten wil leren.

Leerwerkunit verpleegafdeling Cardiologie
Leerwerkunit interne geneeskunde en maag/darm/leverziekten (MDL)

Leerwerkunit interne geneeskunde en maag/darm/leverziekten (MDL)

Verpleegafdeling Interne geneeskunde en MDL in het kort
De verpleegafdeling interne en MDL is een veelzijdige verpleegafdeling met een enthousiast, hecht en groot team. Wij hebben oog en oor voor elkaar en helpen elkaar altijd gedurende de dienst. De zorgintensiteit varieert van ondersteuning bieden aan patiënten tot uitgebreide medische behandeling. De afdeling bestaat uit 39 bedden en er werken +/- 55 (regie)verpleegkundigen, leerlingen, verzorgenden, een afdelingsassistent en secretaresses.

Wat is kenmerkend voor de verpleegkundige zorg?
De zorg op de afdeling is laag tot hoog complexe zorg waarbij je veel verschillende ziektebeelden voorbij ziet komen. De patiëntenpopulatie is divers waarbij de kwetsbare ouderen een patiëntenpopulatie is die je veel voorbij zult zien komen. Ziektebeelden die je bij interne patiënten voorbij kunt zien komen zijn onder andere: urosepsis, pneumonie of ontregelde diabetes. De MDL patiënten hebben ziektebeelden zoals acute maag- en/of darmbloedingen, levercirrose, de ziekte van Crohn en Colitis of pancreatitis. Deze laatste patiëntenpopulatie is zeer divers qua leeftijd, complexiteit en voorspelbaarheid van het ziekteproces. Het ene moment lever je zorg aan iemand met een pneumonie, terwijl je het andere moment handelt in een acute situatie bij een patiënt met een darmbloeding. Mocht er een keer tijd over zijn, dan kun je misschien ook een MDL onderzoek bijwonen.

Wat kan een student verpleegkunde leren?
Opleiden staat bij ons op de afdeling hoog in het vaandel. Wij organiseren veel klinische lessen, onderwijs op maat, specifiek voor jullie als studenten en 1x per week geeft de Internist Bed-Side teaching. De studenten zoeken dan zelf een interessante casus uit, welke wordt besproken. Daarnaast ben je continu bezig met coördineren en prioriteren van je taken als verpleegkundige tijdens een dienst. Je ontwikkelt een brede klinische blik, zelfstandigheid, verantwoordelijkheid en je leert veel verpleegtechnische vaardigheden uit te voeren.

Wat voor type student zoeken we?
Vanwege ons grote team en hoge diversiteit op de afdeling zijn we op zoek naar een student die stevig in zijn/haar schoenen staat, enthousiast en leergierig is en in staat is om op een reflectieve wijze naar zichzelf te kijken om je klinische blik breed te ontwikkelen. Herken jij jezelf hierin? Dan zoeken wij jou!

Leerwerkunit verpleegafdeling neurologie/neurochirurgie

Leerwerkunit verpleegafdeling neurologie/neurochirurgie

Verpleegafdeling neurologie/neurochirurgie in het kort
De afdeling neurologie/neurochirurgie bestaat uit een algemeen gedeelte en een Stroke Care Unit. Op het algemene gedeelte is de LWU gevestigd (leerwerkunit met maximaal 6 patiënten) waar stagiaires opgeleid worden tot verpleegkundige. Het dynamische team bestaat uit 43 verpleegkundigen en heeft daarmee een gemiddelde grootte.

Wat is kenmerkend voor de verpleegkundige zorg?
Wij zien tal van neurologische ziektebeelden bij patiënten zoals CVA’s, epilepsie, hersenmetastasen maar ook neurochirurgische ziektebeelden zoals hernia’s en stenose’s. Bij veel neurologische patiënten ligt de zorgzwaarte vaak hoog. Zij hebben zowel fysiek als mentaal veel (verpleegkundige) zorg nodig. De uitdaging is om een compleet beeld van de patiënt te krijgen inclusief thuissituatie; wat heeft deze patiënt nodig om met ontslag te kunnen? Het gedeelte met patiënten die neurochirurgische zorg behoeven zorgt voor een mooie combinatie tussen reguliere zorg en geplande zorg.

Wat kan een student verpleegkunde leren?
Als student kan je leren zorg te verlenen in een ziekenhuissetting gericht op de neurologische patiënten en daarnaast de neurochirurgische patiënten. Dit leer je van opname tot aan ontslag. Daarnaast leer je op de afdeling samenwerken, klinisch redeneren en verpleegtechnische vaardigheden.

Wat voor type student zoeken we?
Wij zoeken leerlingen/stagiairs die het leuk vinden om kennis en vaardigheden op te doen van de Neurologische en Neurochirurgische patiënt. Studenten die regie pakken op hun leerproces, reflecteren op hun gedrag en uitdaging zien in hun persoonlijke en professionele ontwikkeling in de zorg voor patiënten.

Leerwerkunit verpleegafdeling Chirurgie

Verpleegafdeling chirurgie in het kort
Verpleegafdeling chirurgie is een dynamische afdeling met een variatie aan patiënten. Wij zijn een groot hecht team, met veel kennis over diverse onderwerpen. We zoeken continue naar verbetering en gaan uitdagingen niet snel uit de weg. De afdeling bestaat uit 44-48 bedden en er werken ongeveer 70 collega’s, waaronder verpleegkundigen, verzorgenden, secretaresses, en studenten verpleegkunde.

Wat is kenmerkend voor de verpleegkundige zorg?
Veel verschillende patiëntencategorieën krijgen zorg en behandeling; Traumatologie, vaatchirurgie, gastro-enterologie en oncologie. Het ene moment verpleeg je een patiënt met een complexe wond, en op het andere moment handel je in een acute situatie bij een naadlekkage na een darmoperatie. Daarnaast staat de pré- en postoperatieve zorg rondom deze patiëntencategorieën centraal.

Wat kan een student verpleegkunde leren?
Je bent continue bezig met coördineren van zorg en hierin prioriteiten stellen. De complexiteit varieert van laag tot hoog complexe zorgverlening. Je krijgt kennis en vaardigheden in de zorg voor veel verschillende ziektebeelden en je kunt vele verpleegtechnische vaardigheden oefenen. Klinische lessen en casusbesprekingen worden met regelmaat georganiseerd op de afdeling. Maandelijks hebben wij een onderwijs middag waarin op de wensen en behoefte van de student kennis wordt gedeeld.

Wij zoeken jou!
Vanwege het grote team en de dynamiek van de afdeling zoeken wij studenten die opkomen en verantwoording nemen voor hun eigen leerproces. Je bent leergierig, nieuwsgierig en enthousiast en bovenal een teamplayer.

Leerwerkunit verpleegafdeling Chirurgie
Stage aanvragen
Stage aanvragen

Stage aanvragen

Ben je benieuwd of je bij ons stage kunt lopen? Solliciteer dan via de vacature 'stage aanvragen'. Jouw sollicitatie wordt dan in behandeling genomen door de Alrijne Academie. Voor stages voor de opleiding Verpleegkunde en Doktersassistent verwijzen wij je graag naar het stagebureau van jouw onderwijsinstelling.

Vragen over een stage?

Bel 071 582 9774 of mail naar academie@alrijne.nl