SEH-opleiding
Lees meer over deze opleiding

Opleiding tot SEH verpleegkundige

Opleiding tot SEH Verpleegkundige

Wil jij werken en leren in een acute zorgomgeving waar van alles gebeurt? En spreekt snel en veel schakelen en alle vormen van complexiteit je aan? Dan is werken op een SEH echt iets voor jou!

Diversiteit, complexiteit en snelheid

Als SEH-verpleegkundige kom je een grote diversiteit aan ziektebeelden tegen, van laag complexe tot (acute) hoog complexe patiënten. Een deel van die patiënten wordt met de ambulance binnen gebracht, maar ook een groot aantal gewoon via de normale ingang. Aan het eind van een dienst is het niet vreemd dat je een patiënt in ademnood, een patiënt die gewond is geraakt door een auto ongeluk, een patiënt in shock en een patiënt met een hersenbloeding onder je hoede hebt gehad. Ook zien we veel ‘klein leed’, zoals breuken, verwondingen en lokale ontstekingen. Ook maken wij deel uit van het reanimatieteam van het ziekenhuis. Je ziet dat je overal iets van af moet weten!

We zien heel wisselende leeftijdscategorieën; van pediatrische zorg tot en met de geriatrische patiënt en alles hier tussenin. Je komt terecht in verschillende situaties en vraagstukken. Geen dag is hetzelfde, dat maakt het werk op deze afdeling zo interessant.

 Profielschets van een SEH verpleegkundige

  • HBO of MBO verpleegkundige afgerond
  • Minimaal 1 jaar relevante ziekenhuis ervaring
  • Goede communicatie met de patiënt, familie en je collega’s;
  • Inlevingsvermogen en stressbestendigheid;
  • Open leerhouding, doorzettingsvermogen en je voert regie over je eigen leerproces.

Hoe ziet de opleiding tot SEH verpleegkundige eruit?

Na een voorwerkperiode van 3 maanden, waarin je als student wordt ingewerkt en klaargestoomd voor de opleiding, begin je met de theorie en praktijk van de Basis Acute Zorg (BAZ) EPA’s. In deze perioden is de theorie en praktijk opgedeeld in werkeenheden welke Entrustable professional activities of kortweg EPA’s genoemd worden. In de BAZ betreft het EPA’s als ‘opvang van een patiënt in de acute setting’ of ‘zorg voor de midden-complexe zorgvrager’. Hiervoor heb je in totaal 5-6 maanden de tijd. Hierna zal je doorstromen in de theorie en praktijk van de SEH kern en specifieke EPA’s van de opleiding. Deze periode zal ruim 1 jaar duren. De gehele opleidingsperiode ligt niet meer vast in het aantal gewerkte uren en is dus flexibel om aangepast te worden voor elke individuele student, gerekend kan wel worden om een opleidingsduur van ruim 1,5 jaar.

Hoe ziet de begeleiding voor leerling SEH verpleegkundigen eruit?

Je wordt op de SEH binnen een leerwerkplaats opgeleid en je leert vanaf de start van je opleiding patiënten zelfstandig op te vangen, te verplegen en de zorg te coördineren. Dit alles doe je onder supervisie van een coach (SEH-verpleegkundige). Je wordt intensief begeleid en door middel van onder andere scholingsdagen, bedside teaching en klinisch redeneren optimaal klaargestoomd voor het vak van SEH-verpleegkundige

Waar maak je deel van uit?

Als SEH-verpleegkundige in opleiding kom je terecht in een gezellig, open en divers team. Dit team bestaat o.a. uit SEH-verpleegkundigen, (low care) verpleegkundigen, arts-assistenten (in opleiding) en medisch specialisten. Binnen het team staat iedereen voor elkaar klaar en wordt er onderling feedback gegeven om te kunnen groeien tot de professional die we willen zijn. Er heerst een open opleidingscultuur waarbij de kwaliteit van opleiden hoog in het vaandel staat. Hierbij worden leerlingen intensief begeleidt op een leerwerkplaats en kunnen ze altijd bij hun coach terecht . Op de afdeling is sprake van een diverse patiëntenpopulatie met uiteenlopende ziektebeelden. 

Volg onze afdeling ook op instagram!

Kijk hiervoor op: http://www.instagram.com/sehalrijneziekenhuis