Het verhaal van Alrijne

Het verhaal van Alrijne

Het verhaal van Alrijne

Het verhaal van onze organisatie begint eind 19e eeuw. In Leiden gaan mensen zich organiseren om te zorgen voor zieken, ouderen en armen die zich geen dokter aan huis kunnen veroorloven. Franciscaanse nonnen starten het Sint Elisabeth Ziekenhuis en ook het Protestantse Diaconessenhuis wordt geopend. Enige tijd later groeit in Alphen aan den Rijn de praktijk van Dokter Willem van Wermeskerken uit tot een kliniek en ziekenhuis in villa Rijnoord.

Deze drie historische initiatieven vormen, samen met de verpleeghuizen Leythenrode en Oudshoorn, de ruggengraat van de nieuwe organisatie van Alrijne Zorggroep anno 2015. 

 

Diaconessenhuis Leiden

Het Diaconessenhuis Leiden is in 1897 opgericht. Het ziekenhuis werkte vanuit een Protestants Christelijke overtuiging. De zusters die werkzaam waren werden diaconessen genoemd. In het eerste jaar verzorgden één zuster en een hulp 22 patiënten. Gemiddeld bleven patiënten 30 dagen in het ziekenhuis.

De eerste vestiging van het ziekenhuis was in een herenhuis aan het Plantsoen (nummer 101) in Leiden. Het ziekenhuis heeft daarna op verschillende plekken in de stad gezeten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is het Diaconessenhuis zelfs bezet geweest door Duitsers en werden zieken verzorgd in het Zendingshuis in Oegstgeest. In 1963 is de huidige ziekenhuislocatie in gebruik genomen.

 

Rijnland Ziekenhuis

Op 1 januari 1990 is Rijnland Ziekenhuis ontstaan uit een fusie tussen het Sint Elisabeth Ziekenhuis in Leiderdorp en Rijnoord Ziekenhuis in Alphen aan den Rijn.

Tot 1892 bevond het Sint Elisabeth Ziekenhuis zich aan de Hooigracht 21 in Leiden. Het Katholieke ziekenhuis werd gerund door nonnen, ook wel franciscanessen genoemd. In 1892 vond de eerste operatie plaats. Er zijn dan badkamers, een operatiekamer en ziekenzalen met in totaal vijftien bedden. In 1972 verhuisde het ziekenhuis naar nieuwbouw in Leiderdorp.

In 1911 heeft Willem van Wermeskerken een huisartsenpraktijk in Oudshoorn, een klein dorp op grote afstand van Alphen aan den Rijn. Oudshoorn was een dorpje met één arts, één school, één dominee, één kerk met een kerkhof en één weeshuis. Dokter van Wermeskerken deed de huisbezoeken bij de zieken per koets en hield spreekuur in zijn praktijk aan huis, Villa Rijnoord. In 1942 werd dokter van Wermeskerken gegijzeld. Vanaf die tijd nam zijn dochter, Margreet van Wermeskerken, de praktijk over, dat uiteindelijk uitgegroeide tot (kraam)kliniek. Op deze plek werd uiteindelijk een compleet ziekenhuis gebouwd. In april 1966 werden de eerste patiënten opgenomen en op 11 november 1966 werd Rijnoord Ziekenhuis officieel geopend.

 

Heb je jouw vacature niet kunnen vinden?

Geen probleem, schrijf je in voor onze jobalert en wij houden je op de hoogte over onze nieuwe vacatures in jouw vakgebied.

Inschrijven jobalert

Alrijne Zorggroep

Postbus 4220
2350 CC Leiderdorp

071 517 8002

hrm@alrijne.nl